latinica  ћирилица
23/05/2016 |  15:33 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Gradiška: Pokrenut časopis iz oblasti kulture (VIDEO)

Gradiška prvi put poslije Drugog svjetskog rata ima časopis iz oblasti kulture.
Gradiška - časopis - Foto: Screenshot
Gradiška - časopisFoto: Screenshot

Na inicijaticu Kulturno-umjetničkog društva "Lepa Radić" pokrenut je časopis "Gradiška-moj grad" čiji je prvi broj promovisan u Zavičajnom muzeju.

Inicijativu o pokretanju časopisa podržala su mnogobrojna udruženja i organizacije iz oblasti kulture.

Časopis bi trebalo da posluži kao dopuna izvještajima ostalih medija o kulturnim dešavanjima u gradu na Savi.

Urednik časopisa Davor Simišić kaže da veliki broj kulturnih sadržaja ne bude propraćen i ne ostane zabilježen. Dodaje da je ovaj časopis je idealan medij na kome će biti zabilježena većina kulturnih aktivnosti.



- Vrijeme je da se u ovome gradu, koji je i u drugim segmentioma već razvijen, isto tako razvija i kultura i da bude popraćena, navodi predsjednik Kluba književnika "24. april", Danilo Kapetanović.

Namjera uređivačkog odbora je da sadržaj časopisa postane interesantna građa za buduće istraživače koji se odluče da prouče kulturni život opštine u prvim godinama 21.vijeka.

 Snježana Miljković, v.d. direktorice "Narodne bibliotekae Gradiška, kaže  da će Biblioteka primjerke časopisa čuvati i kataloški obraditi za neka narodna pokoljenja koja će uvjek moći svratiti u biblioteku i vidjeti šta se to u tim prethodnim godinama dešavalo.

Časopis će izlaziti jednom godišnje. U prvom broju čiji je tiraž 1.000 primjeraka predstavljene su aktivnosti tri javne ustanove, devet kulturno-umjetničkih društava i dva udruženja.