latinica  ћирилица
19/06/2016 |  07:49 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Dodik u Smederevu; Nastavak saradnje Srpske i Kine (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je svečanosti u Željezari Smederevo u čiju je rekonstrukciju uložen kineski kapital, a koja je priređena u čast dolaska predsjednika Kine Si Đinpinga u Srbiju.
Svečani prijem u vili "Zlatni breg" - Foto: Screenshot
Svečani prijem u vili "Zlatni breg"Foto: Screenshot

Predsjednik Srpske prisustvovao je i prijemu koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić priredio u vili "Zlatni breg" u Smederevu, u čast kineskog predsjednika Si Đinpiga i delegacije Kine. Prijem je upriličen nakon obilaska Željezare.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na prijemu u vili "Zlatni breg" (Foto: Srna)

Smederevska Željezara važna je i za Republiku Srpsku u smislu plasmana željezne rude iz Ljubije, poručio je za RTRS, predsjednik Milorad Dodik, koji se sinoć u Beogradu sastao sa kineskim predsjednikom.

Dvojica predsjednika izrazila su obostrano poštovanje, kao i želju da saradnja Kine i Srpske bude nastavljena.

Beograd: Svečana večera u čast DŽinpinga (Foto: RTRS)

Dodik je prisustvovao svečanoj večeri koju je u čast Đinpinga organizovao predsjednik Tomislav Nikolić.

Beograd: Svečana večera u čast DŽinpinga (Foto: RTRS)

Sastanci sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine Si Đinpingom, u razmaku od samo par dana, bila su mogućnost da se dodatno afirmiše dobra saradnju sa Kinom i Rusijom, izjavio je predsjednik Dodik za "Sputnjik". Naglasio je da Kina, kao i Rusija, predstavljaju značajnog ekonomskog partnera za Srpsku posebno na nekoliko važnih projekata kao što su termoelektrana u Gacku i autoput kojim bi se povezala Bijeljina i Banjaluka.

Јuče je između Vlade Srpske i kineskih kompanija potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji na projektu izgradnje Termoelektrane "Gacko 2".