latinica  ћирилица
19/06/2016 |  17:27 ⇒ 17:28 | Autor: TANЈUG

Rusi prijete: Pritiskate nas, sve ćemo rasprodati

Pritisak vlasti iz pojedinih članica EU bi mogao primorati Lukoil na prodaju aktiva u Evropi, izjavio je direktor ruske naftne kompanije Vagit Alekperov.

Lukoil se, kako je naveo u intervjuu za televiziju RBC, nedavno suočio sa ozbiljnim problemima u istočnoj Evropi, a posebno je ukazao na krivični postupak u Rumuniji koji traje već dvije godine, prenosi ruska agencija Tass.

"Naš sektor je ispolitizovan. Generalno gledano, to nas tjera da naše aktive, naročito rafinerije smještene u Evropi, prebacimo u neku odvojenu evropsku kompaniju ili da ih čak prodamo na srednji rok", dodao je Alekperov.

Bugarski mediji su izvjestili da je Lukoil objavio namjere o prodaji svojih kompanija u Bugarskoj, Rumuniji, Italiji i Holandiji, i da je Alekperov rekao je da je riječ o investicijama koje danas nisu važne za njegovu kompaniju budući da je u posljednje vrijeme usmjerena na strateška istraživanja.

Lukoil je prošle godine investirao 1,5 milijardi dolara u bugarsku rafineriju, koja se nalazi u Burgasu, na Crnom moru.

Ruski gigant je tokom 2014. godine prodao lanac svojih benzinskih stanica u istočnoj Evropi - 44 u Češkoj, 75 u Mađarskoj i 19 u Slovačkoj, da bi 2015. godine prodao i svoje benzinske stanice u Ukrajini i Estoniji, a na početku ove godine i u Poljskoj, Letoniji i Litvaniji.