latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:45 | Autor: SRNA

Zvizdić sa ambasadorima OEBS-a u Sarajevu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadore OEBS-a kojima je prenio da je BiH posvećena poštivanju osnovnih dokumenata i principa OEBS-a koji već 21 godinu u BiH pomaže obnavljanje mira.
Zvizdić - ambasadori OEBS-a - Foto: SRNA
Zvizdić - ambasadori OEBS-aFoto: SRNA

On je zahvalio ambasadorima Njemačke, Velike Britanije, Misiji OEBS-a u BiH i Misiji BiH u Beču na organizovanju ovog susreta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je zahvalio na doprinosu i istakao značaj prisustva misije OEBS u ostvarivanju napretka, posebno u oblastima reforme odbrane i izbornog procesa, te osiguranju mira, bezbjednosti i stabilnosti u područjima djelovanja OEBS-a.

On je upoznao ambasadore i o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i sa aktivnostima na ostvarivanju ciljeva na putu ka EU.

Zvizdić je ocijenio da je obnovljeni pristup EU prema BiH pružio novu dimenziju evropskoj perspektivi BiH i istakao i značajne iskorake u oblasti borbe protiv korupcije, jačanju vladavine prava, demokratskih institucija i mehanizama za zaštitu ljudskih prava.

On je upoznao ambasadore i o slobodi izražavanja u BiH.

"Važno je da imamo slobodu medija i da novinari rade bez pritisaka. Nastojimo snažno poboljšati institucionalno i političko okruženje za punu slobodu izražavanja. Po preporuci Savjeta ministara BiH, Institucija Ombudsmena će u ovoj godini izraditi Specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima, što će biti smjernica za dalje aktivnosti u ovoj oblasti", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Zvizdić je govorio i o unapređenju regionalne saradnje, migrantskoj krizi i lokalnim izborima u BiH.