latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:49 | Autor: SRNA

Sarajevo: Nedovoljna podrška žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu

Žrtvama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, pomoć i podršku uglavnom pruža nevladin sektor, dok institucije BiH u tome neznatno učestvuju, izjavila je neuropsihijatar i recenzent izvještaja "Stigmatizacija lica koja su preživjela seksualno nasilje u konfliktu u BiH", Esmina Avdibegović, koji je danas predstavljen u Sarajevu.
Skup o seksualnom nasilju u konfliktu - Foto: SRNA
Skup o seksualnom nasilju u konfliktuFoto: SRNA

Uoči prezentacije izvještaja, ona je rekla novinarima da su i 20 godina nakon završetka rata, kod žrtava očigledne i fizičke i psihičke posljedice, kao i teškoće u socijalnom funkcionisanju, što se odražava i na njihovu porodicu, kao i na cjelokupnu zajednicu.

"Lica koja su preživjela seksualna nasilja, a posebno muškarci, u kontaktu sa institucijama sistema doživljavaju neugodnosti, budu stigmatizovani i često im se pristupa na nesenzibilan način što, uz traumu seksualnog nasilja, dodatno pojačava njihovu patnju i osjećaj da su kriva što su to doživjela", rekla je Avdibegovićeva.

Ona smatra da bi angažman društva trebalo da bude veći i adekvatniji kako bi se pomoglo ne samo osobama koje su preživjele ovaj vid nasilja, nego i njihovoj djeci jer, kako je objasnila, postoji transgeneracijski prenos emocija koje su vezane uz traumu.

"Posljedice su često dugoročne i cjeloživotne. Pitanje je kada ćemo mi shvatiti i prepoznati da se radi o ljudima koji su tu, među nama. Mislim da, u suštini, izostaje edukacija svih profesionalaca koji rade, prije svega u zdravstvenim i socijalnim institucijama", navela je Avdibegovićeva.

Prema njenim riječima, stigma, koja je na neki način kulturološki obilježena, jedna je od glavnih prepreka u procesuiranju počinilaca zločina.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija rekla je da se danas predstavlja istraživanje napravljeno na bazi uzorka koji pokazuje kako se osjećaju žrtve seksualnog nasilja i kako na njihove potrebe i prava reaguje ostala populacija.

"Ovo istraživanje trebalo bi da posluži svim nivoima vlasti, a posebno onim koji se bave direktnim pružanjem podrške žrtvama, da se senzibiluju i obuče prema boljem ispunjenju njihovih potreba. Oni ne uživaju jednaku zaštitu na svim nivoima u BiH, jer su zakoni koji regulišu njihovu zaštitu i položaj prilično različiti", navela je Đuderija.

Ona je dodala da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice raditi u domenu sprečavanja i borbi protiv diskriminacije ove kategorije, naglasivši da su sve njihove preporuke i aktivnosti iz prethodnog perioda imale za cilj da rade na unapređenju izmjena i dopuna zakonskih rješenja koja bi regulisala prava ovih lica.

Predstavnik Populacionog fonda UN /UNFPA/ Doina Bologa podsjetila je da je UN odredio 19. jun kao Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, što je značajno i za BiH.

"Stigmatizacija lica koja su preživjela seksualno nasilje povezano sa sukobima je izuzetno bolna tema i rana koju je teško zacijeliti. Ovo istraživanje daje uvid u stanje stigmatizacije i ne pripada nijednoj organizaciji. Ono pripada žrtvama u cjelini", rekla je Bologa.

Ona je dodala da će rezultati istraživanja dodatno biti razmatrani sa parlamentarcima, vladama i drugim organizacijama, te da rješavanje stigmatizacije zahtijeva kombinaciju kontinuiranih i usklađenih napora sa više strana.

Povodom obilježavanja 19. juna – Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, Populacioni fond UN /UNFPA/ u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizovali su preliminarnu prezentaciju izvještaja "Stigmatizacija lica koja su preživjela seksualno nasilje u konfliktu u BiH".

Istraživanje je nastalo u okviru zajedničkog UN projekta "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u BiH", koji se sprovodi u saradnji sa UNDP, UN Vomen i IOM, a koji su podržali vlade Velike Britanije i Kanade i UN Akcija protiv seksualnog nasilja u konfliktu.