latinica  ћирилица
20/06/2016 |  17:52 ⇒ 17:53 | Autor: klix.ba

Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o adaptiranom SSP

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenose federalni mediji.
Predsjedništvo BiH - Foto: klix.ba
Predsjedništvo BiHFoto: klix.ba

Ivanić je odbio ovaj zahtjev, zahtijevajući da se o adaptaciji SSP-a izjasni i Vlada Republike Srpske.

"Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorištenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Republike Srpske, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu, odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske, moraju preuzeti kadrovi Republike Srpske u Savjetu ministara BiH", saopštila je Vlada Republike Srpske.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović bio je protiv uključivanja vlada entiteta, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne kantonalne vlade  i Brčko distrikt.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je izjašnjenje entitetskih i kantonalnih vlada.

Svih deset kantona i Brčko distrikt dali su saglasnost na adaptirani SSP, ali se još čekaju entitetske vlade. Vlada FBiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

Konačni rok je 13. jul kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU.