latinica  ћирилица
02/07/2016 |  09:38 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Јanjić: Podaci pokazuju da je FBiH očišćena od Srba

Predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Јovo Јanjić rekao je da podaci popisa stanovništva, prema kojima u Federaciji BiH živi samo 56.550 Srba, potvrđuje da je taj entitet očišćen od Srba.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

Јanjić ističe da od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma postoji tendencija da se "FBiH prazni od Srba, a Republika Srpska puni Bošnjacima".

"Nikada nismo imali podršku za povratak u FBiH. Tu ima krivice i naše vlasti, jer nisu radili na tome da pravimo održivi povratak, a Bošnjaci su to sve radili u Republici Srpskoj", rekao je Јanjić za "EuroBlic".

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković upozorio je da su oni, koji su popis stanovništva servirali političkim nasiljem, definitivno otpisali BiH kao zemlju koja bi svoju unutrašnju stabilnost zasnivala na principima dogovora i međusobnog povjerenja.

"Ono što danas slave pobjedom, zapravo je njihov poraz, jer su razotkrili pravo lice svoje politike, koja nas je devedesetih i uvela u građanski rat", rekao je Vuković.

On je dodao da su decenije masovnog laganja o takozvanoj građanskoj državi stale u trenutak euforije u kojoj Bošnjaci likuju nad svojom demografskom dominacijom.

Prema podacima popisa stanovništva u BiH, u FBiH živi 70,4 odsto Bošnjaka, 22,4 odsto Hrvata, 2,5 odsto Srba, dok je ostalih 3,6 odsto.

PANDUREVIĆ: PALA U VODU LAŽNA PRIČA O MASOVNOM PROGONU BOŠNjAKA

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević smatra da rezultati popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH potvrđuju da je Federacija BiH etnički očišćena od Srba, te da je "pala u vodu" sva lažna priča bošnjačkih političara o masovnom progonu pripadnika njihovog naroda.

Ona ističe da su Srbi pretrpjeli najveće demografske gubitke, jer ih sada u BiH ima manje za 279.000.