latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:37 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

SM BiH: Utvrđena izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim će Savjetu ministara biti omogućeno da, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenuje dva nezavisna eksperta u sastav Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Zadatak nezavisnih eksperata u Stručnom savjetu Agencije će biti da zastupaju interese BiH, pravovremeno ukazuju na obaveze Savjeta ministara i daju stručni doprinos u pripremi konstruktivnih prijedloga za Savjet ministara BiH.

Prema utvrđenim izmjenama Zakona, Stručni savjet Agencije činiće dva kandidata Savjeta ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko distrikta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara BiH donio je odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH i o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2017. godinu.

Visina osnovnice za obračun plata utvrđena je u iznosu od 475,69 KM, a regres u iznosu 300 KM, što znači da ostaju na nivou iz 2016. godine, u skladu s Politikom Savjeta ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Usvojena je Dopuna informacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o pojavi bolesti kvrgava koža u regionu, te je zadužena Kancelarija za veterinarstvo BiH da o najnovijoj situaciji u vezi sa širenjem ove bolesti obavijesti nadležna entitetska i kantonalna tijela, Graničnu policiju BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i sve druge relevantne institucije.

Zadužena je Kancelarija za veterinarstvo da sa švedskom razvojnom agencijom SIDA potpiše sporazum o nabavci vakcina za eventualne potrebe hitne vakcinacije životinja.

Po prijemu informacije, 21. jula, da je na području opštine Plav u Crnoj Gori potvrđena bolest kvrgave kože, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je dopunilo Uputstvo o zabrani uvoza određenih pošiljki u BiH radi sprečavanja unošenja bolesti kvrgave kože.

Trenutno se zabrana uvoza odnosi na područja Srbije, Crne Gore, Bugarske, Albanije, Makedonije, Turske, Kazahstana, Rusije, Јermenije i Izraela.

Savjet ministara BiH imenovao je danas Šimuna Novakovića i Hadžiju Hadžiabdića za zamjenike direktora Arhiva BiH na mandatni period od četiri godine, a na osnovu mišljenja Agencije za državnu službu BiH.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da su ministri usvojili Informaciju o načinu rješavanja oblasti zaštite prehrambenih proizvoda oznakama originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane u BiH, u cilju obezbjeđivanja funkcionalnosti sistema.

Oblast zaštite prehrambenih proizvoda oznakama originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane je predmet preporuka Evropske komisije da institucije BiH usklade propise sa Uredbom EU 1151/2012.

Savjet ministara je danas usvojio i Izvještaj o stanju u oblasti bezbjednosti hrane u BiH za 2015. godinu, te Informaciju o realizaciji prioriteta iz Izvještaja za BiH za 2015. godinu i Akcionog plana koji se odnosi na uvođenju strožih kazni u oblasti sprečavanja i borbe protiv korupcije kako bi se postigao jači efekat odvraćanja.

Ministri su danas razmotrili i usvojili Informaciju o dodatnom projektu u oblasti javne uprave u okviru državnog programa IPA 2016 za BiH i projektni prijedlog Podrška reformi upravljanja javnim sektorom u BiH kao sastavni dio državnog programa IPA 2016. za BiH.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost za imenovanje pukovnika Filipea Delsola za odbrambenog atašea Francuske za BiH, sa sjedištem u Beogradu.

Savjet ministara BiH usvojio je i informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2013-2015. godina, te je preporučilo institucijama nadležnim za poljoprivredu da kreiranje agrarnih politika, posebno u sektoru mljekarstva, prilagode uslovima sve jače tržišne konkurencije.

U informaciji se navodi da domaća proizvodnja u posmatranom trogodišnjem periodu zadržava stabilnost proizvodnje svježeg mlijeka, odnosno bilježi manji porast. Otkup mlijeka je povećan, a mljekarska industrija sve više radi na diverzifikaciji proizvoda i uvođenju u proizvodnju proizvoda visoke tržišne vrijednosti.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih porizvoda u 2015. godini iznosila je 189 miliona KM, od čega je udio uvoza iznosio 68, a izvoza 32 odsto.