latinica  ћирилица
25/08/2016 |  22:25 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Veče srpsko-ruske muzike oduševilo publiku u Bratuncu

Članovi muzičkih, plesnih i pjevačkih grupa i ansambala iz ruskog grada Kostroma održali su večeras koncert u Bratuncu.
Koncert u Bratuncu - Foto: SRNA
Koncert u BratuncuFoto: SRNA

Dvočasovni koncert u prepunoj sali bratunačkog Doma kulture oduševio je publiku, koja je više od deset minuta aplaudirala ruskim umjetnicima.

Izvođene su srpske i ruske pjesme, ruski plesovi i narodne igre, a sviralo se na balalajkama, guslima i drugim tradicionalnim ruskim instrumentima.

Sa tri ruske pjesme predstavio se i ruski hor "Balalajka" bratunačke Osnovne škole "Vuk Karadžić", a cijela sala je pjevala sa ruskom interpretatorkom srpske pjesme "Vidovdan" i "Tamo daleko".

"U Bratunac i Republiku Srpsku došao je veliki ansambl sa pedesetak članova iz carskog grada Kostroma čiji stanovnici nisu zaboravili da je srpski narod 1917. godine primio veliki broj naših sunarodnika koji su morali da napuste domovinu zbog komunističkog režima koji je vršio odmazdu nad neistomišljenicima", rekao je novinar Roman Zalajev, koji je član ovog ansambla.

On kaže da su došli u Republiku Srpsku da je bolje upoznaju i ne samo da igraju i pjevaju, nego i da se druže sa Srbima, upoznaju sa srpskom kulturom, običajima i steknu prijatelje koje će pozvati u uzvratnu posjetu Kostromu, odakle potiču Romanovi, ruska carska dinastija.

"Izuzetno cijenimo i poštujemo srpsku odlučnost protiv uvođenja sankcija Rusiji i ulaska u NATO. Ruski narod cijeni i voli bratski srpski narod i pokazalo se da je tako i ovđe gđe smo toplo primljeni. Ukazano nam je divno gostoprimstvo", rekao je Zalajev, ističući da Rusi smatraju Srbe herojskim narodom koji cijeni svoju slobodu i spreman je da za nju sve žrtvuje.

Gosti iz Rusije večeras će noćiti kod srpskih porodica u Bratuncu, a sutra će posjetiti srpsko Vojničko groblje, gđe će odati počast i položiti cvijeće kod spomen-krsta poginulim borcima u proteklom ratu.

Nakon toga će posjetiti i srednjovjekovni manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice, a onda idu u posjetu Srbiji, gđe će gostovati u nekoliko gradova.

Organizatori ovog koncerta su Srpsko dobrotvorno kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki" iz Bratunca, te Dom kulture i opština u saradnji sa Društvom srpsko-ruskog prijateljstva.

Pokrovitelj koncerta srpsko-ruske muzike bila je opština Bratunac.