latinica  ћирилица
29/08/2016 |  13:20 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Malešević: Posjeta Gradini - dio školskog programa (VIDEO)

Nova školska godina za sve osnovce i srednjoškolce u Republici Srpskoj počeće u četvrtak, 1. septembra, izjavio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević.
Malešević sa predstavnicima aktiva direktora - Foto: RTRS
Malešević sa predstavnicima aktiva direktoraFoto: RTRS

Razgovarao je sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola s ciljem razmatranja obaveza i planova škola i ministarstva za naredni period. Јedna od obaveza u godišnjem planu rada škola biće obilazak Memorijalnog centra Donja Gradina.

Dva dana prije početka nove školske godine, nadležni poručuju da sve osnovne škole spremno dočekuju đake – obavljene su sve pripreme neophodne za redovan početak školske godine.

- Ove godine smo upisali 13 učenika manje nego prošle godine. To nije veliko odstupanje od broja učenika prošle godine, tako da nismo imali problema u rješavanju kadrovskih pitanja - rekao je Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka.

I srednje škole su spremne. U prijedorskoj regiji akcenat je bio na dopunama i izmjenama nastavnog plana i programa za đake u srednjim stručnim školama, pa je promijenjen status određenih predmeta.

– Ekonomski tehničar je dobio određeni predmet koji se sada vodi kao vježba - rekla je Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije.

Genocid nas Srbima, Јevrejima i Romima u kompleksu logora Јasenovac, ne smije biti zaboravljen, a kako bi se to osiguralo, potrebno je da se i škole u Srpskoj uključe u taj posao. Upravo će zbog toga biti uvedena obavezna posjeta školaraca Memorijalnom centru Donja Gradina.

Malešević je rekao da će škole koje se nalaze u blizini Memorijalnog centra imati jednodnevnu posjetu, dok će udaljenije škole organizovati dvodnevnu posjetu Gradini, umjesto posjeta nekim drugim mjestima.

- Potrebno je da učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju ovaj dio Republike Srpske i njene istorije - rekao je Malešević u Banjaluci.

U resornom ministarstvu je najavljena i reorganizaciju Republičkog pedagoškog zavoda, koji treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje znanja u srednjim školama.