latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:48 ⇒ 31/08/2016 | 08:07 | Autor: RTRS

Deveti januar - zvanični naziv Autoputa Banjaluka - Doboj (VIDEO)

Autoput Banjaluka - Doboj zvaće se "9. januar".
Autoput Banjaluka - Doboj - Foto: RTRS
Autoput Banjaluka - DobojFoto: RTRS

Ovakav naziv dobiće, jer ovog datuma je Skupština srpskog naroda u BiH donijela odluku o nastanku Republike Srpske, izjavio je resorni ministar Neđo Trninić.

Prva dionica autoputa od Doboja do Prnjavora biće otvorena 11. septembra, a svečanosti će uz najviše zvaničnike Republike Srspke, prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Dionica Doboj - Pranjavor duga 36,6 kilometara je završena. Na ovoj dionici, prvi automobili, saobraćaće 11. septembra, nakon svečanog otvaranja u Prnjavoru. Otvaranju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vućić i drugi visoki zvaničnici.

- Nadam se da će ceremoniji prisustvovati i veliki broj građana, kao i načelnici pet opština kroz koje prolazi autoput. Ovaj autoput je još jedan dokaz da Republika Srpska ulaže u infrastrukturu - rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Napreduju i radovi na drugoj dionici od Prnjavora do Banjaluke. Očekuje se da svih 71,2 kilometara auto-puta Banjaluka - Doboj bude završeno do 2017. godine i da se poveže sa auto-putem Banjaluka - Gradiška. Toku su tehnički prijem i pregled radova, a do kraja sedmice očekuje se upotrebna dozvola za dionicu Doboj - Prnjavor.

- Kada se pusti ova prva dionica puno će značiti za skraćenje vožnje i po pitanju brzine i po pitanju bezbjednosti - rekao je direktor Autoputeva Srpske Dušan Topić.

Aktivno se radi i na pripremi i realizaciji projekata izgradnje auto-puteva na pravcima od Banjaluke do Mliništa, zatim od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada, kao i na pravcu od Brčkog preko Bijeljine do granice sa Srbijom - ističu u preduzeću Autoputevi Srpske.