latinica  ћирилица
30/08/2016 |  19:15 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Ministarstvo civilnih poslova BiH traži izmjenu Zakona o lijekovima (VIDEO)

Ministarstvo civilnih poslova BiH traži izmjenu Zakona o lijekovima, ali ne da bi smanjilo previsoke cijene lijekova, nego da bi promijenilo sastav Stručnog savjeta Agencije za lijekove.
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH - Foto: RTRS
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiHFoto: RTRS

Ukoliko prijedlog bude usvojen, Republika Srpska bi izgubila jednog predstavnika u tom tijelu, a Savjet ministara bi prvi put dobio svoja dva predstavnika, iako je zdravstvo u nadležnosti entiteta. Iz Republike Srpske poručuju da je to još jedan pokušaj prenosa nadležnosti.

Umjesto po tri predstavnika entiteta i jednog Brčko distrikta, u Stručnom savjetu Agencije za lijekove trebalo bi da sjede po dva predstavnika entiteta, jedan iz Brčkog i dva iz Savjeta ministara. Time bi Savjet ministara dobio nadležnost u zdravstvu koju do sada nije imao.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je nakon detaljnije analize, a u svrhu efikasnosti rada Stručnog savjeta, dalo prijedlog da je potrebno izmijeniti sastav Stručnog savjeta i uključiti predstavnike Savjeta ministara BiH, koji dolaze iz različitih entiteta, po dva kandidata iz entitetskih ministarstava zdravstva, te jednog kandidata iz Brčko Distrikta.

Kako bi predstavnici Savjeta ministara trebalo da doprinesu boljem radu Stručnog savjeta i same Agencije, osim što bi dobili nove fotelje, uprkos detaljnoj analizi, nije pojašnjeno. Ono što je jasno, smatra Lazar Prodanović, aktuelni član Savjeta, jeste da se radi o prenosu nadležnosti.

- Bilo je za očekivati da će Savjet ministara usvojiti Pravilnik o maksimalnoj cijeni lijekova u BiH, a ne raspravljati o izmjeni zakona kojim bi se na drugi način birali članovi Stručnog savjeta Agencije za lijekove. SNSD je stava da se radi o prenosu nadležnosti i glasaćemo protiv zakona - kaže Prodanović.

Zakon je u proceduri, potvrđuje ministar u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Potrebno je, kaže, što prije odblokirati rad Savjeta, koji već tri godine ne može da donese nikakvu odluku.

- Traga se za rješenjem - dodaje on.

Prijedlog Adila Osmanovića je da dvoje predstavnika iz Savjeta ministara dolaze iz dva entiteta, što bi onda, po Šarovićevom priznanju, činilo troje predstavnika iz Srpske. Uz malu razliku – to ne bi bili predstavnici institucija Srpske, nego bi prvi put nivo BiH ušao u prostor zdravstva. Dosadašnji sastav Stručnog savjeta nije dozvoljavao preglasavanje, kaže ministar zdravlja Srpske, Dragan Bogdanić, a predložena struktura otvara tu mogućnost.

- Mi duže vrijeme imamo problem sa radom Savjeta i to je pokušaj da se drugom preraspodjelom ljudi donose odluke koje će biti na štetu Srpske - smatra Bogdanić.

Dok se cijenama lijekova niko ne bavi, a postizborno obećanje, da će prvi potez novog direktora Agencije za lijekove biti upravo njihovo smanjenje, zaboravljeno – jedino do čega se "detaljnom" analizom došlo je da treba malo zarotirati fotelje i omogućiti nove nadležnosti Savjeta ministara. A dok se ministri igraju foteljama, građani BiH kupuju najskuplje lijekove u regionu – u nekim slučajevima, do pet puta skuplje.