latinica  ћирилица
01/09/2016 |  07:39 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

CIK: Odbijen zahtjev Srpske za ustupanje biračkih spiskova; Odluka donesena preglasavanjem (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH odbila je zahtjev Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike za ustupanje biračkih spiskova, ocijenivši ga "neosnovanim i nedopuštenim".
Sjednica CIK-a BiH - Foto: SRNA
Sjednica CIK-a BiHFoto: SRNA

Protiv ove odluke glasali su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić, Novak Božičković i Branko Petrić, a "za" su bili Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Vlado Rogić.

Komisija je zahtjev uputila prije sedamnaest dana, ali CIK taj zahtjev do sada nije uvrstio u dnevni red.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć za RTRS da će Srpska, ukoliko Centralna izborna komisija BiH ne bude dala biračke spiskove, preispitati svoje zakonodavstvo i umjesto CIK-a kao osnovu za dostaljanje spiskova angažovati neke organe iz Srpske. Predsjednik Dodik ističe da je referendumom data mogućnost i Bošnjacima da izraze svoj politički stav.

PETRIĆ: ZAHTЈEV SRPSKE ODBIЈEN PREGLASAVANjEM

Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić upozorio je da je preglasavanjem donesena današnja odluka CIK-a kojom je odbijen zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske za ustupanje biračkih spiskova i istakao da ovakvo djelovanje postalo praksa, što može veoma štetiti ugledu ovog tijela.

"To govori o jeftinom sunovratu ugleda i integriteta ove institucije koje je na đelu", rekao je Petrić na konferenciji za novinare.

Prema Petrićevim riječima, njegov zahtjev bio je jasan, ali o njemu nije ni glasano.

"Tražio sam da postupamo u skladu sa zakonom, da procesuiramo legitiman zahtjev legitimnog organa za legitimne radnje kao u svim dosadašnjim slučajevima", precizirao je Petrić i dodao da se nikada do sada nije desilo da CIK izbjegava da utvrdi i dostavi biračke spiskove organima koji po drugim zakonima sprovode druge izbore, opozive ili referendume.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić izjavio je da Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske ima pravo žalbe na odluku CIK-a Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Kao razlog za odbijanje zahtjeva Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Šantić je naveo da se nisu stekli formalno-pravni uslovi i da Republička komisija nema aktivnu legitimaciju za dostavljanje zahtjeva.

"Samo lokalni organi mogu da traže dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska", rekao je Šantić na konferenciji za novinare koja je održana nakon sjednice Komisije na kojoj je odbijen zahtjev iz Republike Srpske.

Svoje glasanje protiv odluke član CIK-a, Irena Hadžiabdić obrazložila je time da je riječ o veoma kompleksnom pitanju za koje ne postoje precizne odredbe u Izbornom zakonu.

Odbijen zahtjev Srpske za ustupanje biračkih spiskova;

"Naša je obaveza da vodimo računa o cjelovitosti i ažurnosti spiskova", podsjetila je Hadžiabdićeva, tvrdeći da birački spiskovi za lokalne izbore nisu validni za referendum.

Ona smatra da je Republička komisija za sprovođenje referenduma neovlaštena za podnošenje zahtjeva za dostavljanje izvoda iz biračkog spiska.

"Ovlaštene su komisije sa lokalnog nivoa", rekla je Hadžiabdićeva i dodala da se birački spiskovi ažuriraju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, odnosno da će naredno ažuriranje biti 5. septembra.

Hadžiabdićeva je objasnila da je zbog svih ovih, ali i drugih razloga, bila za to da bude odbačen, a ne odbijen zahtjev Republičke komisije.

"CIK ne može da bude sredstvo za promovisanje ili zabranu referenduma", poručila je Hadžiabdićeva.

Član CIK-a Suad Arnautović, koji je u javnosti ranije iznio svoje protivljenje održavanju referenduma, zbog čega je Republička komisija za sprovođenje referenduma tražila njegovo izuzeće od odlučivanja o zahtjevu za dostavljanje biračkih spiskova, pred novinarima nije želio da govori o svojim razlozima zašto je podržao odluku CIK-a.

Međutim, on je na sjednici Komisije zastupao stav da niko osim opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, ne može da traži ni dobije izvod iz Centralnog biračkog spiska, te da bi ustupanjem izvoda za potrebe referenduma članovi opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, počinili krivično đelo.

Uz Arnautovića i Šantića, za donošenje odluke CIK-a glasali su Vlado Rogić i Stjepan Mikić.

Prije otvaranja rasprave o zahtjevu Republičke komisije za sprovođenje referenduma, razmotreni su zahtjevi za izuzeće u odlučivanju o njenom zahtjevu Arnautovića, te Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije za izuzeće Petrića.

Oni su se izjasnili da nemaju ni lični ni finansijski interes u odlučivanju o zahtjevu Republičke komisije za sprovođenje referenduma, a u raspravi o ovom problemu istaknuto je da članove CIK-a imenuje Parlamentarna skupština BiH, te da bi odlučivanje po zahtjevima za izuzeće otvorilo mogućnost za nove zahtjeve.

Izvor: RTRS/Srna