latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:53 | Autor: SRNA

Uhapšen Јasmin Viković zbog zločina

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Јasmina Vikovića /45/, osumnjičenog za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području Konjica 1993. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Hapšenje je izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH prilikom Vikovićevog ulaska u BiH.

Viković je osumnjičen da je, u svojstvu pripadnika zeničkog Diverzantskog-izviđačkog voda takozvane Armije BiH, na području Konjica postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, zajedno sa drugim licima, krajem avgusta 1993. godine, u mjestu Orahovica, u opštini Konjic, učestvovao u nezakonitom zatvaranju troje starijih civila hrvatske nacionalnosti, koje su mučili, zlostavljali i premlaćivali, nanijevši im teške povrede.

Od zadobijenih povreda jedan civil je preminuo u objektu u kojem su bili zatvoreni, dok je drugu dvojicu zatvorenika Viković ubio iz vatrenog oružja.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac odlučiće o daljim mjerama.

Tokom istrage u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je došlo do saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inostranstvu, te je Graničnoj policiji izdalo naredbu da uhapsi Vikovića odmah po dolasku u BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da ulažu intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, gdje god se nalaze, te u tom procesu ostvaruju saradnju sa agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu.