latinica  ћирилица
01/09/2016 |  19:29 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Vučurevićev mandat obilježila neispunjena obećanja i verbalni ataci (VIDEO)

Trebinje kao najveći i najljepši grad Hercegovine bio je grad kulture i turizma, a danas je prepoznatljiv po političkim ispadima svog prvog čovjeka i njegovim praznim obećanjima. Tako je na nedavnoj investicionoj konferenciji, Slavko Vučurević najavio nova ulaganja u Trebinje. Baš kao što je obećavao prije četiri godine.
Slavko Vučurević - Foto: RTRS
Slavko VučurevićFoto: RTRS

Iz Centra civilnih inicijativa su prebrojali 72 obećanja na kojima je zasnivao kampanju, koja ni danas, dan pred novu predizbornu kampanju nisu ispunjena. 

Trebinje se često pominje i kao rekorder po broju zaposlenih u gradskoj administraciji koja i ovih dana, po nalogu gradonačelnika, dobija desetine novih radnika. Najnovija pažnja na najjužniji grad Srpske usmjerena je na dan slave grada, opet zbog Slavka Vučurevića i njegovih saradnika koji su svojim ponašanjem bacili sjenku i na Sveto Preobraženje Gospodnje.

Slavku Vučureviću, gradonačelniku Trebinja, prije četiri godine u predizbornoj kampanji usta su bila puna predizbornih obećanja. Njegovu četvorogodišnju vladavinu obilježila je i nepristojna i neprikladna retorika, verbalni ataci na najviše predstavnike vlasti u Srpskoj, novinare i sve njegove neistomišljenike ili one koji, jednostavno, imaju drugačiji stav od njegovog. 

Predizborna obećanja Vučurevića tokom septembra 2012. godine bila su ružičasta i ulijevala povjerenje što je pokazao i njegov izborni rezultat.

Јovica Rupar koji je u Donje Čičevo kod Trebinja izbjegao iz Stoca mislio je, kaže, da će Vučurević biti čovjek od riječi, makar u nekim najznačajnijim segmentima i obećanjima bitnim za egzistenciju. Јovica i njegov otac su ratni vojni invalidi. U Јovičinom domaćinstvu ima sedam članova od kojih je pet radno sposobno, a čije su knjižice i dalje na birou.

Razočaran u Vučurevića je i Miodrag Bjelica kojeg je takođe ratni vihor iz Stoca doveo u Donje Čičevo. U njegovoj sedmočlanoj porodici je troje školaraca. Niko ne radi. Oba naša sagovornika egzistenciju obezbjeđuju baveći se poljoprivredom. Nadali su se i toj obećanoj hladnjači za otkup poljoprivrednih proizvoda.

Četiri godine nakon što je Vučurević sjeo u fotelju gradonačelnika, u Trebinju nema fabrike obuće Bema. Nema ni hladnjače za otkup poljoprivrednih proizvoda. Nema ni industrijske zone Volujac... Socijalna karta je možda urađena, ali nije se po njoj zapošljavalo. Za to vrijeme, grad nije dobio nijedan proizvodni pogon. Otvorena su tri tržna centra, ali i zatvorene brojne male prodavnice. Prodat je znatan dio gradske imovine, po cijeni koja javnosti nije poznata. Novac dobijen ovom prodajom nije uložen u bilo šta vidljivo i što doprinosi dobrobiti grada.

Zdravko Butulija, predsjednik Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Trebinje, kaže da je Vučurević sklapao prijateljstva i bratimljenja sa opštinama od čega je grad vidio malo ili nimalo koristi.

Vučurević je već u kampanji 2012. godine svojom retorikom i ponašanjem pokazao nepoštovanje prema institucijama vlasti u Republici Srpskoj. Nastavio je to odmah nakon što je zvanično postao gradonačelnik.

Butulija podsjeća da je po dolasku na funkciju Vučurević "osuo drvlje i kamenje na predsjednika, predsjednicu Vlade, na SNSD...U startu je pokazao da ne želi nikakvu saradnju, a sebe cijelo vrijeme prikazivao kao žrtvu".

Vučurević nije poštedio ni vladiku Grigorija, niti eparhiju svog rječnika i neprikladnih komentara.

Prijetio je tužbama, između ostalog, protiv predsjednika RS Milorada Dodika, i generalnog sekretara SNSD Luke Petrovića. Prijetio je i novinarima koji su se kritički osvrtali na njegov rad.

Nezadovoljstvo Vučurevićevim radom pokazali su i neki od zaposlenih u gradskoj administraciji koji su ga tužili zbog ukidanja regresa. Vučurević ih je kaznio premještajem na druga radna mjesta.

Četvorogodišnju vladavinu Slavka Vučurevića u trebinjskom SNSD ocjenjuje kao izgubljeno vrijeme za Trebinje i njegove stanovnike.

Slavko Vučurević, naravno, ne misli tako. Izdao je i brošuru - "Rečeno -urađeno, nastavljamo". Štampana je u Mostaru u luksuznom izdanju. U njoj sebi, između ostalog, pripisuje zasluge za projekte koji su dovedeni do kraja za vrijeme bivše gradske vlasti, kulturne manifestacije za koje ne izdvaja sredstva, za komplekse zgrada trebinjskih privatnika, privatni posjed Rodoljuba Draškovića. U predizbornu kampanju Vučurević ulazi okićen tuđim perjem u politički zaoštrenoj atmosferi i podjelama koje je stvorio sa svojim saradnicima.