latinica  ћирилица
01/09/2016 |  22:10 ⇒ 02/09/2016 | 09:32 | Autor: SRNA

Cvijanović: Logičan i očekivan stav Srbije

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je logičan stav Srbije da niti podržava, niti osporava održavanje referenduma u Srpskoj, koji je zakazan za 25. septembar.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- To je logičan stav i na tragu je ranije izjave premijera /Srbije Aleksandra/ Vučića da se neće miješati u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH, stoga je očekivan. Razgovarali smo o toj i o nekim drugim temama, i uopšte o kretanjima i ambijentu u regiji - rekla je Cvijanovićeva odgovarajući na pitanje da li je očekivan stav Srbije da niti podržava niti osporava održavanje referenduma u Srpskoj, a koji je iznesen na današnjem sastanku sa predstavnicima Republike Srpske u Beogradu.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnju predsjednika SDS-a Mladena Bosića da Srpska ne treba ići u referendum ako nema podršku Srbije i da predsjednik Srpske Milorad Dodik još ima vremena da se predomisli i otkaže referendum, Cvijanovićeva je rekla da odluku o referendumu nije donio predsjednik Dodik, već Narodna skupština Republike Srpske i to na osnovu zajedničke inicijative svih političkih partija sa sjedištem iz Srpske, uključujući i Bosićev SDS, pa ga Milorad Dodik ne može ni otkazati.

- Ako je Mladen Bosić odlučio da se izvuče iz te priče, a ne bi bilo prvi put, onda slobodno može da to uradi i kaže da SDS ne podržava referendum, i da ne želi u tome da učestvuje, te da zatraži da Narodna skupština donese drugačiju odluku. To što gospodin Bosić, iz nemoći da bar jednom u svom političkom životu jasno i hrabro kaže šta hoće ili šta neće, prebacuje lopticu na druge je providna i već viđena politička igra - naglasila je premijerka Srpske.

- Isto tako, ako smatra da bi Srbija trebalo da promoviše referendum u Srpskoj, bojim se da gospodin Bosić očekuje ili da neko drugi radi njegov politički posao ili jednostavno ništa ne razumije - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je premijer Srbije rekao da će Srbija uvijek stajati uz svoj narod, a predsjednik Srpske da smo mi ponosni na Srbiju i to je, kako je naglasila, sasvim dovoljno.

- Referendum je naša priča, on jeste u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH i rezultiraće odgovarajućim aktom, i taj referendum nikoga ne provocira, osim onih koji su navikli da projektuju dramu i galamu u BiH - poručila je predsjednica Vlade Srpske.