latinica  ћирилица
13/09/2016 |  12:20 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Izmjenama zakona o saobraćaju rigorozne kazne za nesavjesne vozače (VIDEO)

Da li će se konačno uvesti red na bh putevima? Izmjene zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, koje su trenutno u parlamentarnoj proceduri i čekaju javnu raspravu, predviđaju rigorozne kazne za bahate vozače.
Saobraćaj - Foto: RTRS
SaobraćajFoto: RTRS

Ukoliko se prekorači brzina za 30 kilometara od dozvoljene, slijedi kazna od 400 maraka, koja u sudskom postupku može ići i do 1000 maraka. Iste kazne predviđene su i za vozače koji budu imali više od 1,5 promila alkohola u krvi, ili odbiju alkotestiranje.

Povećanje bezbjednosti i kulture u saobraćaju bili su osnovni motivi za zakonske izmjene, kažu predlagači i dodaju da su pojedine odredbe na snazi već 10 godina, ali da nisu na adekvatan način sprovođene.

"Posljedice koje su se desile jesu ogromne materijalne štete koje trpe svi nivoi vlasti u BiH, recimo da nas jedna studija informiše da je otprilike iznos štete od negativnih posljedica u saobraćaju za BiH veći od 300 miliona maraka godišnje", rekao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH.

Odlika novog prijedloga je pooštrena kaznena politika, koja je sa zakonom o prekršajima i mogućnošću plaćanja upola manje kazne skoro pa i izgubila svrhu. Tako je umjesto sadašnjih 30, predviđena kazna za nekorišćenje pojasa od 100 do 300 maraka. Kao i za korišćenje mobilnog telefona u vožnji. Kazna od 400 maraka, koja u sudskom postupku može dostići i 1000, predviđena je za one koji budu vozili 30 kilometara većom brzinom od dozvoljene, ili na prednjem sjedištu prevozili dijete mlađe od 12 godina.

"Novčana kazna od 400 maraka je bila nekome kom se utvrdi preko dva grama po kilogramu alkohola, tu granicu smo spustili na 1,5 i predvidjeli mjeru privođenja takvih lica do otrežnjenja, najduže do 12 sati, jer je to nešto što mora da se desi i u BiH", dodao je Andrić.

Sankcije su predviđene i za startovanje vozila uz prekomjernu buku i škripu, a za mlade vozače ponovo se vraća zabrana upravljanja vozilom od ponoći do pet časova ujutro, osim za one koji su radno angažovani.

"Druga novina je da mladi vozač kojem budu dodjeljena četiri kaznena boda ostaje bez vozačke dozvole i ide ponovo na polaganje vozačkog ispita", rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

A s obzirom na crnu statistiku smrtno stradalih pješaka, koja je iznad svjetskog prosjeka, predviđene su sankcije i za pješake.

"Tako da je ovaj zakon predvidio zabranu korišćenja mobilnog telefona kad se pješak kreće kolovozom, kad prelazi kolovoz, zabranu korišćenja slušalica u oba uha", dodao je Radović.

Sve predloženo biće predmet javne rasprave početkom oktobra, kada će svi relevantni subjekti imati mogućnost da daju svoje komentare, prijedloge, kritike. A zatim slijedi razmatranje u drugom čitanju u oba doma bh parlamenta, nakon čega bi trebalo da budu poznata i konačna rješenja.