latinica  ћирилица
19/09/2016 |  10:20 | Autor: SRNA

Vlada Srpske - U Istočno Sarajevo uloženo 195 miliona KM

U opštine koje čine grad Istočno Sarajevo /Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad i Trnovo/ do sada je po različitim osnovama iz republičkog budžeta i Razvojnog programa Srpske uloženo oko 195 miliona KM, dok je kroz povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 95 miliona KM.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske u ove opštine je uloženo oko 50 miliona KM, od čega za razvojne projekte u opštini Pale oko 27 miliona KM, u opštini Istočno Novo Sarajevo -oko 12 miliona KM, Istočna Ilidža - 6,8 miliona KM, Sokolac - 2,5 miliona KM, Trnovo - milion KM i opštini Istočni Stari Grad - oko 800.000 KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Najznačajnija ulaganja iz Razvojnog programa i budžeta Republike na području opština koje čine grad Istočno Sarajevo su ulaganja u oblasti prosvjete, zdravstva, te u putnu infrastrukturu.

U oblast prosvjete, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i budžeta Republike, te putem kreditnih sredstava, do sada je u opštine koje čine grad Istočno Sarajevo uloženo više od 48 miliona KM.

Ovim sredstvima, između ostalog, izgrađeni su Studenstki dom na Palama, Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te obnovljen objekat Rektorata. Takođe, iz ovih sredstava finansirane su i sanacija, rekonstrukcija, izgradnja i opremanje školskih i kulturnih ustanova u ovim lokalnim zajednicama.

Prema podacima Vlade Srpske, u oblast zdravsta uloženo je oko 28 miliona KM. Od tih sredstava 17 miliona KM uloženo je u Bolnicu Istočno Sarajevo, od čega za rekonstrukciju objekta "Srbija" 3,1 milion KM, izgradnju i opremanje Centra za hemodijalizu - 4,5 miliona KM, dok je putem projekta "Modernizacija bolnica `Koreja dva` i `Koreja tri`" uloženo oko 5,4 miliona KM.

Za sanaciju, adaptaciju i početak rada Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu izdvojeno 5,6 milion KM.

"U planu je i izgradnja nove, savremene bolnice u Istočnom Sarajevu, površine 10.000 metara kvadratnih, sa finansijskm procjenom koštanja oko 50 miliona KM. Bolnica će biti izgrađena u skladu sa najnovijim standardima u zdravstvu i biće od velikog značaja za zdravstvene radnike i građane Sarajevsko-romanijske regije", rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade, kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, u opštinama na području grada Istočno Sarajevo, zbrinuto je oko 530 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, od kojih izgradnjom stanova njih 250, a nepovratna novčana sredstva dobilo je oko 280 porodica, za šta je izdvojeno oko 10,5 miliona KM, a aktivnosti po ovom pitanju se nastavljaju i dalje.

Iz republičkog budžeta izdvojeno je i 1,3 miliona KM za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja koje pokrivaju ove opštine.

Osim programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovim lokalnim zajednicama i kroz druge projekte, pa je tako kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštinama grada Istočno Sarajevo zbrinuto je oko 2.600 radnika iz 17 preduzeća, za šta je utrošeno oko osam miliona KM, dok je kroz pojekat zapošljavanja uloženo oko šest miliona KM, čime je omogućeno da oko 1.570 lica pronađe posao.

Od 2006. godine do danas posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u opštinama koje čine grad Istočno Sarajevo zaposlena su 84 invalidna lica.

Kada je riječ o budžetskoj podršci, ona nije izostala ni za podršku privredi u ovim opštinama, pa je tako kroz razne projekte, među kojima su podsticaji izvozno orijetisanim preduzećima, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te za subvencije za električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izdvojeno oko 11 miliona KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je oko 6,4 miliona KM.

Značajna sredstva uložena su u oblast poljoprivrede, te je Vlada Srpske kroz različite projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava i drugi, izdvojila oko 24 miliona KM.

U okviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, obuhvaćene su i opštine Pale i Sokolac za koje je u tu svrhu izdvojeno 11,7 miliona KM.

Prema podacima Vlade za izgradnju nove, te rehabilitaciju i sanaciju postojeće putne infrastrukture na području opština grada Istočno Sarajevo, kroz različite projekte iz Razvojnog programa i republičkog budžeta izdvojeno je više od 18 miliona KM.