latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:09 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Smanjenjem administrativnih prepreka do većeg BDP-a

Regulatorna reforma i smanjenje administrativnih prepreka trebalo bi da dovedu do povećanja bruto domaćeg proizvoda u pojedinim zemljama od 1,5 do 1,8 odsto, kaže šef tima za sprovođenje projekta "Uspostavljanje i/ili jačanje kapaciteta institucije/a za kontrolu propisa i uspostavljanje sistema redukcije administrativnih prepreka" Veljko Trivun.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Na početnoj konferenciji ovog projekta u Sarajevu, Trivun je rekao da se neke opimistične procjene kreću od sedam do osam odsto u Engleskoj i SAD.

On je naveo da se ovaj projekat sastoji iz tri faze - giljotina propisa, kvalitetniji propisi i osposobljavanje javnih službenika na svim nivoima vlasti u BiH.

Trivun kaže da je potrebno izvršiti redukciju administrativnih prepreka kako bi privredni i realni sektor imao veću prohodnost i time bio efikasniji, što automatski dovodi i do punijih budžeta.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan rekao je da je riječ o projektu koji je vrlo značajan sa aspekta reforme javne uprave i poboljšanju ukupnog zakonodavnog i regulatornog okvira, dakle i smanjivanje administrativnih barijera.

Prema njegovim riječima, administrativne barijere su često prepreka i bržim uslugama i efikasnijim uslugama.

"Praksa u EU je da zemlje funkcionišu po jednom jedinstvenom upravnom modelu, koji bi trebalo da se primijenjuje i u BiH. Projekat se provodi na sva četiri upravna nivoa, odnosno svi nivoi vlasti u BiH, bi trebalo da ga implementiraju i da njegovi rezultati budu što kvalitetniji i bolji", rekao je Ćuzulan.

On je istakao da su u EU sve administrativne barijere prilično fleksibilne i sklonjene, a u BiH je sve opterećeno određenim plaćanjima i taksama, odnosno sve je prekomplikovano.

Ćuzulan je dodao da se sve može pojednostaviti i ubrzati i da bude u interesu i fizičkih i pravnih lica.

Ovaj projekat se finansira sredstvima Fonda za reformu javne uprave, a implementatori su konzorcijum "Komerc inžinjering" i "Komerc medija" iz Mostara, "Matema", "Sofija - Bugarska" i "Teza".

Na početnoj konferenciji projekta učestvuju predstavnici institucija korisnica ovog projekta sva četiri nivoa vlasti u BiH.