latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:34 ⇒ 14:53 | Autor: klix.ba

Zvaničnici EU: Impresionirani smo rezultatima BiH, ali ovo je samo početak

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Ženeviv Ruiz Kalavere i nakon današnjeg sastanka u Sarajevu o sprovođenju Reformske agende poručila je da je impresionirana zajedničkim aktivnostima zvaničnika u BiH i podsjetila na važnost agende za napredak zemlje i građana.
Sastanak o provođenju reformske agende - Foto: RTRS
Sastanak o provođenju reformske agendeFoto: RTRS

"Razgovarali smo o narednim koracima koje treba učiniti. Dosadašnji rad dao je vrlo opipljive rezultate, ali ne treba se zavaravati jer ovo je samo početak. Reformska agenda obuhvata četvorogodišnji period i usmjerena je na unapređenje socio-ekonomskih prilika za građane BiH, ali i približavanje zemlje EU integracijama", rekla je Ruiz Kalavere.

Kao osoba zadužena za proces proširenja uvjeravala je bh. javnost da je Evropska komisija tu da pruži podršku BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark ponovio je da je EU tu da pruži podršku BiH u realizaciji Reformske agende.

"Tu smo sa vama kao partneri. Ima još jako puno posla, ali pozdravljamo dosadašnje rezultate", istakao je.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je utvrđeno da je do sada provedeno 40 odsto mjera koje su planirane ekonomskom reformskom agendom u BiH iako je agenda usvojena za četveoogodišnji period. Istakao je kako sve vlade ostaju opredijeljene da provedu mjere koje su definisale, bez obzira na njihovu težinu i činjenicu da će izazvati određena nezadovoljstva unutar BiH.

Da je današnji sastanak bio prilika da se sve dosad urađeno rezimira potvrdila je i premijerka Srpske Željka Cvijanović.

"Ostale smo upoznali o onome što je urađeno na nivou Republike Srpske i onda pravimo jedan zbirni izvještaj. Od 74 mjere koje su bile predviđene, mi smo u potpunosti realizirali 38. Njih 35 je u procesu, a samo jednoj mjeri nismo nikako pristupili jer čekamo da određeni procesi stupe na snagu. To je 98,6 odsto realizacije i predstavlja izuzetan napredak i cijenim da ćemo u skorijem preiodu završiti i tu jednu tačku", navela je Cvijanović.

Dodala je da predstoji ogroman posao na racionalizaciji.

Njen kolega iz FBiH Fadil Novalić izjavio je nakon sastanka kako je "već svima poznato da su vidni pozitivni pomaci u Federaciji BiH".

Premijer FBiH je naglasio da je Vlada FBiH provela trećinu mjera iz akcionog plana te da je svima poznato kako je provođenje reformi u FBiH počelo davati rezultate u pogledu zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti.

Dodao je i da se "vidno primjećuje rast domaćeg bruto prozvoda", a da su to sve indirektne posljedice Reformske agende.