latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:44 | Autor: SRNA

Cvijanović: Povećati penzije i jačati materijalni položaj penzionera

Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je dalje jačanje materijalnog položaja i statusa penzionera i povećanje penzija, izjavila je danas u Istočnom Sarajevu premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ona je izrazila zadovoljstvo onim što je Vlada, na čijem je čelu, uradila kad je riječ o penzionerskoj populaciji.

Cvijanovićeva je navela da postoje dvije ključne stvari kada je riječ o ovoj populacija, od kojih je prva da je isplata penzija prebačena na budžet, odnosno da se penzije isplaćuju preko trezora.

"Isplata penzija sada traje između pet i sedam dana, što je bilo nezamislivo prije samo godinu dana, jer su isplate ranije trajale sedmicama", rekla je premijerka Srpske.

Kao drugu ključnu stvar, Cvijanovićeva je navela da je Vlada u prethodnom periodu od dvije i po godine, odnosno nepune tri godine, povećala penzije za 11,5 odsto i kroz redovno i kroz vanredno usklađivanje koje je omogućeno promjenom zakona.

"Naše opredjeljenje je dalje jačanje materijalnog položaja i statusa penzionera. Vršiće se redovno usklađivanje i svaki put kada se steknu uslovi svakako će se ići i na vanredno usklađivanje penzija", najavila je Cvijanovićava.

Ona je ponovila da će do povećanja penzija dolaziti, a da dinamika zavisi od nekih drugih faktora.

"Mi smo u tijesnoj komunikaciji sa Udruženjem penzionera i samim penzionerima i znamo kakve su njihove potrebe, kao i da bi im to mnogo značilo", dodala je premijerka.

Cvijanovićeva je ocijenila i da će donošenje pravilnika o lijekovima poboljšati položaj penzionera.

"Penzionerska populacija je na udaru, s obzirom na godine i bolesti i oni će biti veliki korisnici sniženja lijekova. Pravilnik moramo konačno dobiti, a na to nam je ukazala i Svjetska banka i danas Evropska komisija na sastanku u Sarajevu o sprovođenju Reformske agende", rekla je ona.

Prema njenim riječima, od Savjeta ministara striktno se traži donošenje pravilnika o lijekovima koji će dovesti do značajnih smanjenja cijena lijekova.

"Sada lijekove plaćamo znatno više nego što je to slučaj sa zemljama u okruženju. To će biti treća stvar koja će doprinijeti materijalnom položaju penzionera", naglasila je Cvijanovićeva.