latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:49 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Konferencija u Beogradu: Narod Srpske ima pravo na referendum (VIDEO)

Narod Republike Srpske ima pravo da organizuje referendum, kako na osnovu Dejtonskog sporazuma, tako i na osnovu demokratskog prava sadržanog u brojnim evropskim i međunarodnim poveljama i aktima, rečeno je na konferenciji "Referendum u Republici Srpskoj – demokratski odgovor na nedemokratske metode" koja je održana u Beogradu.
Konferencija o referendumu u Beogradu - Foto: Screenshot
Konferencija o referendumu u BeograduFoto: Screenshot

Učesnici konferencije upozorili su da se referendum u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici pokušava iskoristiti za promjenu Dejtonskog sporazuma i nestanak Republike Srpske. 

Referendum će biti održan za nekoliko dana i neće dovesti do poremećaja mira i stabilnosti u regionu, neće biti ni sankcija prema Republici Srpskoj, jer se ne mogu selektivno primjenjivati, već samo na Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu, kaže profesor Nenad Kecmanović.

Kecmanović je dodao da rezultati referenduma neće biti međunarodno priznati, a pritisci će se nastaviti na Narodnu skupštinu u Banjaluci koja treba da donese konačnu odluku.

- Kakva je to šarena laža da govorite o evrointegracijama BiH i evropskim standardima kada jedan običan referendum izaziva toliku paniku i toliko zaoštrava retoriku na međunarodnom planu, upitao je Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture .To ne znači da treba da odustanemo od toga jer kao što se vidi tokom godina kad god se odustajalo, to se nikada nije shvatalo kao ustupak, kao poziv na dijalog , nego kao znak slabosti i znak da treba pritisnuti Srbe, naglasio je Pavić.

Referendum treba podržati, jer je to odgovor na protektorat u BiH koji trpe tri naroda, kaže stručnjak za antiterorizam DŽevad Galijašević.

- Mislim da je referendum dobar odgovor . To je odgovor naroda kji zna što je sabornost i demokratija. To je primjeren odgovor koji treba podržati, istakao je Galijašević.

U Sarajevu i danas provijava ideja da se u Republici Srpskoj, pritiscima i izazivanjem haosa, može doći do određenih ciljeva. Oni imaju želju, ali i bojazan jer znaju da je MUP RS respektabilna organizacija, upozorava Predrag Ćeranić iz Fonda strateške kulture.

- Svi oni koji bi pokušali da izvedu nered bili bi osujećeni i istog dana bi se svaki vid stvaranja haosa neutralisao, naglasio je Ćeranić.

Atmosfera povodom referenduma naglo je postala dramatična poslije Putinovog poziva predsjedniku Republike Srpske da posjeti Moskvu, poručeno je iz Beograda.