latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:25 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Apelacija zbog odluka CIK-a i Apelacionog vijeća Suda BiH (VIDEO)

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i Centralne izborne komisije, kojom je Srpskoj osporeno pravo na centralni birački spisak. Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan smatra da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Paralelno s pravnom bitkom – Republička komisija prvodi kraju pripreme za sprovođenje referenduma. Kompletna distribucija materijala za referendum trebalo bi da bude završena sutra. 

Republička komisija za sprovođenje referenduma na dva fronta. I jedan i drugi brane rodni list Republike. Apelacijom pokušavaju da Ustavnom sudu objasne nelogičnosti Suda BiH i Centralne izborne komisije.

- Ono što je paradoks i zbog čega idemo s apelacijom – Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstv, naglasio je predsjednik Republičke komisije Siniša Karan.

U svojstvu ne samo predsjednika Republičke komisije, već i profesora Ustavnog prava, Karan je rekao da je Ustavni sud BiH privremenom mjerom o zabrani referenduma prekinuo proces sprovođenja svoje odluke o neustavnosti 9. janaura kao Dana Republike. Smatra da Ustavni sud BiH zadire u odluke Narodne skupštine, a tu kontrolu, kaže, imaju samo građani.

- Smatram da je ovakva praksa Ustavnog suda presedan. Upitno je i vrijeme i način provođenja takve odluke, ističe Karan.

Bez obzira na političke odluke iz Sarajeva, pripreme za održavanje referenduma su u završnoj fazi. Referendumski materijal danas je proslijeđen u 30 lokalnih zajednica. Kompletna distribucija biće završena sutra. Karan je podsjetio da građani besplatnom SMS porukom, na broj 065 12 44, mogu dobiti obavještenje o glasačkom mjestu. Građani koji nisu na spiskovima, uz lične dokumente, moći će da se izjasne na nepotvrđenom glasačkom listiću.

- Građani će glasati na istim glasačkim mjestima kao i do sada u izbornom procesu. U nekim opštinama će biti spajanja, pa će biti na vrijeme obaviješteni od lokalnih zajednica, naglasio je Karan.

Glasaće se i u Srbiji. Kakvo je raspoloženje, najbolje govori podatak da su se pozivu direktora Predstavništva RS u Srbiji, odazvala sva zavičajna udruženja iz Srpske.

- Preko 20 hiljada građana Republike Srpske koji žive u Srbiji ili se nađu ovdje, a imaju pravo glasa, rekao je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Srpske u Srbiji.

Predsjednica Komisije za sprovođenje referenduma na teritoriji Srbije Gordana Mladić rekla je da će se glasati na pet glasačkih mjesta u Srbiji. Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu i Pančevu.

O Danu Republike, posredstvom naših predstavništava, izjašnjavaće se državljani Srpske koji žive u Briselu, Antverpenu, Roterdamu i Parizu. Formirane su komisije koje pripremaju glasanje u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku, a tako je i u Moskvi.