latinica  ћирилица
19/09/2016 |  18:41 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Dodik: Svi na referendum! Podrška Rusije nedvosmislena (VIDEO)

Svi na referendum - volja naroda jača je od samovolje visokog predstavnika i međunarodne zajednice, izjavio je predsjednik Milorad Dodik nakon sastanka sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dok Incko poručuje da referendum neće imati ustavnu i pravnu snagu, predsjednik Dodik kaže da se neće povući čak i ako Incko upotrijebi "bonska ovlašćenja" i zabrani mu političko djelovanje.

Za to vrijeme, podrška Rusije Srpskoj je nedvosmislena. Ivancov poručuje da građani imaju pravo da referendumom zaštite vitalne interese.

  Palatu Republike, ruski ambasador Petar Ivancov došao je da ponovi jasne stavove Rusije: Građani Srpske imaju pravo da se na referendumu 25. septembra izjasne o Danu Republike kao o vitalnom pitanju.

- Naš stav je veoma jasan. Smatramo da narod Republike Srpske ima pravo da se izjasni po vitalnom pitanju. Predsjednik Dodik još jednom je potvrdio da će referendum 25. biti održan, kaže Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH.

Predsjednik Srpske ističe da je zahvalan Rusiji, koja podržava sporovđenje Dejtonskog sporazuma, ali i na tome što nije spremna da podrži nasilje visokog predstavnika nad institucijama Srpske. Poručuje -nema odustajanja od referenduma.

- Nema odustajanja od referenduma 25-og odlučujemo o tome, a Narodna skupština će nakon toga definisati i svoj stav o referendumu i prema samoj odluci Ustavnog suda, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović kaže da će se Kolegijum Narodne skupštine izjasniti o odluci Ustavnog suda BiH, tek nakon što odluka suda bude dostavljena.

- Nakon što dobijemo odluke Ustavnog suda BiH, Kolegijum Narodne skupštine Srpske izjasniće se i zatražiti stav ovlašćenih predlagača u vezi sa primjenom odluke Ustavnog suda, istakao je Čubrilović.

Premijerka Cvijanović smatra neprihvatljivim da se u pravosudnim institucijama BiH, stranci zovu na privatne sjedeljke, i da se na pravosuđe vrši bilo kakav uticaj sa strane. Ističe da je Evropa zasnovana na standardima referenduma, i da njegovo održavanje u Srspkoj ne može povući nikakvu krivičnu odgovornost, jer spada u domen političke odluke i nije usmjeren protiv bilo koga.

- Kada izražavate svoju volju da li to znači da treba da hapsite narodne poslanike, ministre, državne službenike pilote vojnike, policajce, veterane rata, poljoprivrednike? O Čemu pričamao mi, da li je to neki obrazac koji treba da pratimo u ovoj zemlji?, naglasila je premijerka Cvijanović.

Obrazac koji prati Ustavni sud BiH, kaže Dodik, je onaj koji diktira Bakir Izetbegović. Ustavni sud se, kaže odavno pokazao kao njegovo političko tijelo, koje služi za preglasavanje domaćih sudija i donošenje nakaradnih odluka

- U suštini sve što Bakir Izetbegović zamisli, to će Ustavni sud i uraditi. S druge strane mislim da naši predstavnici u zajedničkim institucijama nisu adekvatnim načinom skrenuli pažnju da je nedopustivo za Republiku Srpsku da se na ovaj način ponaša, istakao je predsjednik Srpske.

Ono što je sada drugačije, naglasio je Dodik, jeste to da visoki predstavnik, ambasade i drugi stranci u BiH, nemaju adekvatan odgovor na nešto što je volja naroda. Govoreći o predstojećoj posjeti Rusiji, istakao je da će ruskog predsjednika upoznati o svim aktulenim političkim i ekonomskim pitanjima u BiH, ali i o nezakonitom radu visokog predstavnika.