latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:30 ⇒ 20/09/2016 | 07:46 | Autor: SRNA

Zvizdić očekuje sutra "zeleno svjetlo" Brisela za aplikaciju BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da očekuje da će Savjet za spoljne poslove EU na sutrašnjoj sjednici u Briselu dati "zeleno svjetlo" za aplikaciju BiH za kandidatski status.

Zvizdić je nakon sastanka u Sarajevu sa direktorom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva Ženeviv Ruiz Kalaverom, šefom Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemarkom i premijerima Republike Srpske Željkom Cvijanović i Federacije BiH Fadilom Novalićem, istakao da su tri tražena uslova EU ispunjena.

"Očekujem da će sutra biti usvojen zaključak kojim se nalaže Evropskoj komisiji da dostavi upitnik BiH", rekao je Zvizdić.

On kaže da je utvrđeno da je do sada sprovedeno 40 odsto mjera koje su planirane ekonomskom Reformskom agendom u BiH iako je agenda usvojena za četvorogodišnji period.

Zvizdić je istakao da svi nivoi vlasti ostaju opredijeljeni da sprovedu mjere koje su definisale, bez obzira na njihovu težinu i činjenicu da će izazvati određena nezadovoljstva u BiH.

"Ciljevi su jasni. Kao rezultat se očekuje dalji ekonomski razvoj BiH, mnogo bolje poslovno okruženje, bolji pravni i ekonomski okvir za domaće i strane investitore i na kraju kreiranje i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta. Konstatovali smo da se ekonomska reformska agenda sprovodi predviđenom dinamikom", rekao je Zvizdić.

On je dodao da postoje dobra saradnja i koordinisan pristup svih nivoa vlasti.