latinica  ћирилица
14/10/2016 |  08:58 ⇒ 09:00 | Autor: RTRS

Maraton Tošetu u čast

Navršava se devet godina od smrti makedonskog pop pjevača. Danas u 17 sati iz Nove Gradiške ka Kruševu kreću trkači.

U nedjelju se navršava devet godina od smrti makedonskog pop pjevača Tošeta Proeskog, koji je poginuo 16. oktobra 2007. u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Zagreb - Lipovac kod Nove Gradiške. Odlazak mladića anđeoskog glasa i lica, kojeg je krasila skromnost, izazvao je šok i nevjericu u cijeloj bivšoj Јugoslaviji. Mnogobrojni poštovaoci Tošetove muzike, ali i sugrađani iz njegovog malenog Kruševa, obići će tog dana vječnu kuću "makedonskog slavuja" i prisjetiti se pjevača koji je ostavio neizbrisiv trag svojim pjesmama i humanim djelima.

Obilježavanje devete godišnjice Tošetove smrti počinje danas u Novoj Gradiški, gdje će u 16.30 ispred pjevačevog spomenika kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. Tačno u 17 sati, sa stadiona Fudbalskog kluba Sloga krenuće maraton dug 900 kilometara, od Nove Gradiške do Kruševa, kojim će, kao i prethodnih godina, biti odata počast prerano preminulom pjevaču. Sutra će od 11.30 biti održan pomen u kapelici na Rokovom perivoju u Zagrebu, a dan kasnije, na godišnjicu njegove smrti, od 10.00 do 11.00 kapelica će biti otvorena za sve koji će se dolaskom prisjetiti lika i dijela velike regionalne zvezde čiji je glas prerano utihnuo. Tošetove riječi, "Ve sakam site" ("Sve vas volim") i danas, poslije devet godina, pokazuju koliko je veliko srce imao ovaj skromni mladić, a svojim djelima uvijek je nesebično pomogao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

- Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome - govorio je Proeski, koji je poginuo u 26. godini.

Makedonski pop pjevač, miljenik publike, dobio je 2003. nagradu "Majka Tereza" za humanitarni rad, a godinu dana kasnije postao je regionalni ambasador dobre volje Unicefa. Bio je jedan od rijetko školovanih muzičara na prostoru bivše Јugoslavije, kao jedan od najboljih studentata generacije bio je pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skoplju, a svoj poseban glas je usavršavao i u Njujorku.