latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:04 ⇒ 09:16 | Autor: RTRS

Škola iz Sirče proslavila 123. rođendan

Osnovna škola "Јovan Cvijić" iz Sirče kod Kraljeva za 123 godine postojanja iznedrila je na desetine ljekara, novinara, profesora, inženjera, čak i dvojicu akademika.
Škola iz Sirče ima dugu tradiciju - Foto: Novosti.rs
Škola iz Sirče ima dugu tradicijuFoto: Novosti.rs

Prigodnom svečanošću, Osnovna škola "Јovan Cvijić" iz Sirče, nadomak Kraljeva, proslavila je lijep i redak jubilej - 123. godišnjicu postojanja.

Јedna od najstarijih škola u kraljevačkom kraju osnovana je oktobra 1893. na inicijativu zemljoradnika Dimitrija Zdravkovića i drugih mještana Sirče i okolnih pomoravskih sela, a prvo školsko zvono oglasilo se u januaru 1894. godine. Za 123 godine postojanja sirčanska osmoljetka iznedrila je na desetine ljekara, novinara, profesora, inženjera, čak i dvojicu akademika, čime ne mogu da se pohvale ni mnogo veće škole.

- Ponosni smo na sve naše đake, naročito one koji su postali nosioci razvoja Sirče, Kraljeva, pa i cijele države. Iako smo seoska, mala škola sa 135 đaka, možemo da se pohvalimo modernom zgradom sagrađenom 1985. godine sa video- nadzorom, fiskulturnom salom, sportskim terenima, uređenim dvorištem, rasvjetom i, što je najvažnije, savremenom opremom za vaspitno-obrazovni rad. Nedavno smo nabavili i interaktivne table - kaže Milena Bugarinović, direktorka.

Sirčanska osmoljetka je i jedina škola u Raškom okrugu koja se bavi i funkcionalnim osnovnim obrazovanjem za odrasle. U sva tri predviđena ciklusa, trenutno je upisano 116 odraslih polaznika.

Izvor: Večernje novosti