latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:49 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Održan 20. Inter folk fest "Bosiljkovanje"

U Derventi je održan 20. Inter-folk fest "Bosiljkovanje" na kome je učestvovalo sedam ansambala iz Rusije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.
Derventa - "Bosiljkovanje" - Foto: SRNA
Derventa - "Bosiljkovanje"Foto: SRNA


Učesnici festivala bili su ruski ansambl "Volški kozaci" iz Samare, KUD "Kosta Abrašević" iz Bačke Palanke, Ansambl narodnih igara i pjesama "Čajavec" iz Banjaluke, KUD "Duško Trifunović" iz Broda, KUD "Branislav Nušić" iz Borova, Ansambl narodnih igara "Lijevče" iz Razboja kod Srpca i KUD "Bosiljak" iz Dervente, koji je bio i organizator "Bosiljkovanja".

Kulturno umjetnički rukovodilac KUD-a "Bosiljak" Stana Nagradić kaže da festival posjeduje sertifikat CIOFF-a i da po godinama trajanja, broju učesnika i kvalitetu zaslužuje ulogu koju ima.

"Grad Derventa i Republika Srpska su ponosni na `Bosiljkovanje`, na kome je do sada učestvovalo više od 200 domaćih i stranih ansambala sa više od 6.000 učesnika i 80.000 posjetilaca", rekla je Nagradićeva.

Učesnici festivala defilovali su Derventom, a pozdravili su ih brojni mještani koji su izašli na ulice.

U sportskoj dvorani prezentovana su nacionalna jela, narodne nošnje, instrumenti i stari predmeti, a potom su nastupili učesnici "Bosiljkovanja".

Veliko interesovanje publike izazvao je ansambl "Volški kozaci", koji je učestvovao na Inter-folk festu "Bosiljkovanje" i 2012. godine.

Festival su pomogli opština Derventa, Ministarstvo civilnih poslova BiH i mnogi privredni subjekti.

Izvor: Srna