latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:12 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Saradnja SANU i ANURS-a biće proširena; Dodik uputio podršku (FOTO)

Na današnjoj sjednici članova izvršnih odbora Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci poručeno je da će saradnja dvije institucije biti proširena i kroz 15 zajedničkih aktivnosti koje će biti realizovane do kraja godine.
Dodik - ANURS - SANU - Foto: SRNA
Dodik - ANURS - SANUFoto: SRNA

Predsjednik SANU Vladimir Kostić, kome je danas uručena povelja počasnog člana ANURS, rekao je da je za narednu godinu planirano 15 zajedničkih aktivnosti, a počeće se od oblasti umjetnosti i izdavačke djelatnosti.

"Definisan je i niz konkretnih naučnih skupova na poljima zdravstva, društveno-humanističkih i tehničkih nauka, kao i onih u oblasti energetike, ali i razvoja Podrinja", najavio je Kostić.

On je naglasio da je strateško partnerstvo sa ANURS među prioritetima te institucije, te da ova vrsta saradnje nije usmjerena protiv nekog trećeg.

"Ovde nema politike i naša saradnja se ne može drugačije posmatrati osim kao čista logika", poručio je Kostić i dodao da dvije akademije nastoje da prevaziđu nesporazume i u regionu, šireći prostore slobode i demokratičnosti u oblastima nauke, umjetnosti i kulture.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović je naveo da je saradnja sa SANU zasnovana na osnovi jedinstvene pripadnosti srpskog naroda i konkretizovana Sporazumom o saradnji, kao i klauzulom u Dejtonskom sporazumu po kojoj je Srbija garant tog ugovora.

"Tu se ostvaruju specijalne i paralelne veze i odnosi Srpske i Srbije što govori da mi slijedimo naše dvije vlade koje imaju vrlo dobre odnose na poljima ekonomije, kulture, zdravstva", ocijenio je Kuzmanović.

On je rekao da deviza dvije institucije nije pravljenje sukoba, već zajedničko stvaranje kulture mira, saradnje i poštovanja svih, a prije svega sopstvenog identiteta i etničkog i kulturnog razvoja.

Kuzmanović je na konferenciji za novinare u prostorijama ANURS naveo da se dvije akademije ne bave dnevnopolitičkim, već zajedničkim strateškim pitanjima kao ustanove od prvorazrednog nacionalnog i državnog interesa.

"U ovakvu saradnju ne treba sumnjati, jer je SANU samo jedna od 14 evropskih akademija sa kojima imamo ugovore o saradnji", poručio je Kuzmanović.

Saradnja SANU i ANURS-a biće proširena (Foto: RTRS)

U Banjaluci je juče u okviru saradnje ANURS i SANU održana promocija knjige "Moguće strategije razvoja Srbije", urednika akademika Časlava Ocića.

DODIK: PODRŠKA DOBROЈ SARADNjI DVIЈE INSTITUCIЈE

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je nakon današnjeg prijema za delegacije Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti  da podržava dobru saradnju i zajedničke programe na kojima rade ove dvije institucije.

Dodik je naglasio da je riječ o institucijama od velikog značaja za svaki narod i državu, zbog čega je važno da im se obezbijede uslovi kako bi mogle da ispune svoju društvenu i nacionalnu misiju i ulogu.

"ANURS je u Srpskoj ostvarila značajno mjesto i ulogu. Imajući u vidu činjenicu da srpski narod ovdje predstavlja dominantnu većinu i zagledan je, ne samo u određene institucije, već i u čitavu Srbiju kao matičnu zemlju, tako i SANU doživljavamo kao svoju u želji da ostvarimo što veću saradnju i postignemo što bolje rezultate", rekao je Dodik novinarima nakon prijema za akademike u Palati Republike.

Predsjednik Srpske je dodao da sa akademicima nije razgovarao o konkretnim dnevnopolitičkim pojavama.

On je istakao da se akademije time ne bave, te da su u tom smislu tek "samo malo nešto dotakli".

Predsjednik SANU Vladimir S. Kostić rekao je da je sa predsjednikom Srpske razgovarano o problemima obrazovanja, koje se nalazi na civilizacijskoj raskrnisci i treba da odgovori izazovima vremena.

On je dodao da je ANURS, osim Matice Srpske, jedan od strateških partnera SANU, zbog čega su danas pokušali da konkretizuju saradnju u narednom periodu.

Kostić je ocijenio da saradnja dvije institucije može samo da relaksira svaku vrstu političke napetosti u skladu sa idejom da se na temeljima proširenog prostora kulture, umjetnosti i nauke formira pozicija koja može da posluži i drugima da se pridruže.

"I to ukoliko dijelimo iste vrijednosti, a to su proširenje prostora slobode i demokratije podjednako za sve i bezuslovno", rekao je Kostić.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović naveo je da je SANU jedina akademija koja neprekidno i u svako doba može i hoće da pomogne na planu nauke, tehnike, tehnologije i slično.

"Ne treba nikoga da iznenađuje zašto ANURS blisko sarađuje sa SANU. To ćemo nastaviti i ubuduće, jer je to garancija za stvaranje kulture mira, saradnje i snošljivog življenja svih naroda u regionu i šire", rekao je Kuzmanović.

On je pozvao akademije iz FBiH, Zagreba i Ljubljane, s kojima ANURS ima određene odnose, da sarađuju još više i bolje.

"Odnos SANU i ANURS primjer je kako treba da sarađuju naučne institucije", ocijenio je Kuzmanović i dodao da je ANURS otvorena institucija koja ide naprijed uz podršku institucija Srpske koje ulažu u nauku.

Izvor: SRNA