latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:40 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Foča: Obilježen Dan Medicinskog fakulteta (VIDEO)

U Foči je obilježen Dan Medicinskog fakulteta koji je formiran prije 23 godine.
Medicinski fakultet u Foči - Foto: RTRS
Medicinski fakultet u FočiFoto: RTRS

Ova visokooobrazovna ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu koju, na tri studijska programa, pohađa 1.500 studenata jedna je od najrespektabilnijih i sve prepoznatljivijih po rezultatima u nastavi i naučnom radu.

Od ove akademske godine Medicinski fakultet u Foči dodjeljuje i priznanja najboljim istraživačima profesorima i studentima. U toku je opremanje Centra za biomedicinska istraživanja čime će se poboljšati i uslovi za naučno-istraživački rad za sva tri ciklusa studija.

Plaketa za najboljeg profesora istraživača dodijeljena je profesorki Maji Račić koja je u protekloj akademskoj godini imala najviše objavljenih naučnih radova u poznatim svjetskim časopisima.

- Ovo je jedna jako lijepa nagrada, ja sam prestrećna. Nadam se da ćemo i dalje moći da objavljujemo sve radove i predstavljamo stavove našeg fakulteta u pogledu bavljenja naukom - rekla je Račićeva.

Ilija Vukčević je najbolji student istraživač koji je sa kolegama postizao zavidne rezultate na međunardnim takmičenjima.

- Ovo je podstrek za budući rad i ne smijemo se zaustaviti na ovome. Ova nagrada nije samo za mene, već i za moje kolege - rekao je Vukčević.

Opredjeljenje Medicinskog fakulteta je da što više ulaže u razvoj nauke i istraživanja. Sa opremanjem Centra za biomedicinska istraživanja biće stvoreni svi uslovi za nesmetan rad.

- Ostalo nam je još da nabavimo reagense, a nabavljem je najveći dio opreme, što će posebno poboljšati nastavu na doktorskim studijama - istakao je dekan ovog fakulteta Milan Kulić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić naglasio je da Medicinski fakultet u Foči zaslužuje sve pohvale.

- Ovo je za svaku pohvalu svih nas iz zdravstvenog sistema. Najveće pohvale idu onima koji su u ove 23 godine istrajali  u tome da naprave ovako respektabilnu ustanovu - rekao je Bogdanić.

Na Medicinskom fakultetu protekle 23 godine na četiri studijska programa diplomiralo je 907 studenata, sedamdesetoro je odbranilo magistarske i master teze, 41 je stekao titulu doktora nauka, dok ih je 250 položilo specijalističke ispite.