latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:14 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Zvornik: Tribina o pravima i položaju slijepih lica (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u Zvorniku je održan međunarodni šahovski turnir na kojem su učestvovali slijepi i slabovidi iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Održana je i javna tribina o temi "Potrebe, mogućnosti i dostignuća slijepih lica".
Zvornik - Tribina o položaju slijepih i slabovidnih - Foto: RTRS
Zvornik - Tribina o položaju slijepih i slabovidnihFoto: RTRS

Tektonske barijere, nezaposlenost i teška finansijska situacija su najveći problemi sa kojima se susreću slijepi i slabovidi. Statusna i kompenzaciona prava koja imamo moraju se približiti onima koje imaju slijepi u regionu, prije svega naknade za njegu i pomoć drugog lica, naglašavaju lica iz ove kategorije.

- Imamo obećanja da je to u fazi riješavanja i nadamo se da će u neko dogledno vrijeme problem naših statusnih i kompenzacijskih prava biti riješen - kaže Јovica Mijatović, član predsjedništva Saveza slijepih Republike Srpske.

Zahvaljujući gradskim i opštinskim organizacijama brojna pitanja ovih kategorija u posljednjih 20 godina su riješena ili barem unaprijeđena.

- Zaista smo dosta uradili i na polju kulture, invalidskog sporta, obrazovanja, projekata na računaru sa govornim programom, te obuke na Brajevom pismu - kaže Ljubinko Rebić, predsjednik Organizacije slijepih Zvornik.

Druženje slijepih i slabovidih lica završeno je proglašenjem pobjednika šahovskog turnira i uručivanjem nagrada i diploma.