latinica  ћирилица
14/10/2016 |  17:57 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Najviše Brit nagrada za Adel

Britanska pjevačica Adel dominirala je sinoć na dodjeli nagrada britanske muzičke industrije Brit Avards, osvojivši četiri nagrade, uključujući onu za najbolju britansku pjevačicu i najbolji britanski album ("25").
Adel - Foto: Getty Images
AdelFoto: Getty Images

- Vratiti se nakon toliko dugo vremena i biti tako toplo dočekana, znači mi veoma mnogo - rekla je Adel koja je zatvorila dodjelu nagrada svojim nastupom.

Ona je dobila i nagradu za najbolji britanski singl (Hello) te nagradu za globalni uspjeh.

Britanska muzička industrija odala je počast pokojnom Dejvidu Boviju. Njegov prijatelj, glumac Geri Oldman primio je nagradu Brit Ikona u ime pokojnog pjevača i njegove porodice.

- Dejvide, bio si smrtan, ali tvoj potencijal bio je nadljudski, a tvoja muzika i dalje živi - rekao je Oldman.

Grupa Koldplej je osvojila nagradu za najbolji britanski bend, čime su postali najuspješniji bend u istoriji te nagrade. Krisu Martinu i njegovoj ekipi to je deveti trofej, ali još su daleko od Robija Vilijamsa koji ima ukupno 17 nagrada, 12 kao solo umjetnik i pet kao član benda Tejk dat.

Nagradu za najboljeg britanskog pjevača dobio je DŽejms Bej, a australijski rok bend Tame Impala najbolji je strani bend. Najbolja strana pjevačica je Islanđanka Bjork, a najbolji strani pjevač Kanađanin DŽastin Biber.

Bend One Direction dobio je nagradu za najbolji video spot za pjesmu "Drag Me Down". Osvojivši tu nagradu, za koju glasaju fanovi, ovaj bend je oduzeo priliku Adel da postane najnagrađivanija umjetnica na jednoj dodjeli Brit nagrada. Za najbolje debitante proglašeni su britanski indi rok bend Catfish And The Bootlemen, dok je nagradu kritičara dobio britanski pjevač DŽek Garet koji je u februaru objavio svoj prvi album Phase.

Izvor: Agencije