latinica  ћирилица
14/10/2016 |  18:57 | Autor: RTRS

Povećana prodaja Dilanovih knjiga

Prodaja knjiga rok muzičara i pjesnika Boba Dilana vrtoglavo je skočila poslije dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost, objavila je danas agencija AP.

Dilanovi memoari "Hronike 1" i vezana kompilacija "Pjesme: 1961-2012." juče su bile dvije najprodavanije knjige na internet stranici za kupovinu Amazon.

Njegove knjige su veče prije objavljivanja dobitnika Nobela skočile sa 73.543. mjesta najprodavanijih artikala na Amazonu na 209. mjesto. Istovremeno, njegova "Hronika" je sa 15.690. mjesta na 278. mjesto i rasprodata je u roku od 24 sata.

Pored knjiga, poraslo je interesovanje i za njegove albume, pa su "Najveći hitovi Boba Dilana" i "Blond on Blond" bili među 25 najprodavanijih muzičkih albuma na Amazonu.

Dilan je sinoć nastupao u Las Vegasu, ali na koncertu nije pominjao osvajanje Nobela za književnost. Iako rijetko daje intervjue, vjerovalo se da će roker prokomentarisati osvajanje prestižne nagrade, budući da je prvi muzičar koji je osvojio to priznanje u istoriji Nobela.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz svijeta književnosti. Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pjesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

Izvor: Agencije