latinica  ћирилица
14/10/2016 |  20:34 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Velikić, Arsenijević, Pantić... o Dilanu, nobelovcu

Ostavi to stubište, jer glas te neki zove. / Zaboravi te mrtve, ne slijede tvoje snove, napisao je u pjesmi "Sve je gotovo, bebice tužna" Bob Dilan, laureat Nobelove nagrade za književnost.
Dragan Velikić - Foto: B92
Dragan VelikićFoto: B92

Dodjela najvećeg svjetskog književnog priznanja kantautoru Bob Dilan laureat pobudila je izuzetnu pažnju i izazvala kotradiktorne komentare.

Švedska akademija je saopštila da je Dilan "stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije".

- Iznenađena sam, zaista. Mislim da žiri počinje da se šali s nama. Ne znam da li ovo da primam kao šalu ili zbilju. Inače, Boba Dilana volim kao pjevača. Odličan je u svojoj vrsti poezije i pjevanja, ali u poređenju sa piscima koji su bili u konkurenciji, poput pjesnika Adonisa, ipak je Dilan autsajder. Zato sam u šali rekla - pa onda su se ogriješili o Bregu i Bajagu - rekla je dramaturg Vida Ognjenović.

Rok kritičar Petar Јanjatović je izjavio da je "Bob Dilan kao ruska klasika - obavezna literatura svakog obrazovanog čovjeka".

Britansko-indijski pisac Salman Rušdi podržao je tu odluku, a s druge strane, škotski pisac Irvin Velš, autor "Trejnspotinga", oštro se usprotivio odluci Nobelovog komiteta.

Mihajlo Pantić, pisac, kritičar i član NIN-ovog žirija, kaže da je takva odluka Nobelovog komiteta jednostavno morala doći na dnevni red:

- Po mom viđenju duha savremene umjetnosti, ona čak dolazi sa izvjesnim zakašnjenjem. Ali, ipak, kao neopoziva potvrda da je tip stvaralaštva koji na paradigmatičan način reprezentuje Bob Dilan u presudnoj mjeri obilježio cjelokupno umjetničko iskustvo druge polovine prošlog, pa i početka ovog vijeka. Da je tako, govori i činjenica da se Dilanovo djelo već odavno širom svijeta, pa i kod nas, izučava i u akademskoj i u publicističkoj formi kao nezaobilazan estetski opus i složen kreativni fenomen, po mnogo čemu važan za zapadnu kulturu.

Bob Dilan je deveti pjesnik i prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Kao nesumnjivi predvodnik čitave rok generacije odmah se odrekao politike i uveo vrhunsku poeziju u popularnu kulturu. Pritom nije zaboravio da se neprestalno suprotstavlja gluposti i aroganciji neznalica i moćnika. Preko Bitlsa, Stounsa i Hendriksa proširio je uticaj engleskog jezika do jedinog sredstva sporazumijevanja čitave planete. Dilanove emocije povezale su nas u globalno selo u kome svi živimo i nekako imam osjećaj kao da sam i ja danas dobio Nobelovu nagradu - rekao je Velja Pavlović, TV autor.

- Sama činjenica da se sada toliko polemiše o Nobelovoj nagradi za književnost nakon čitavog niza promašaja proteklih godina dobar je znak. Izrazito cijenim prvih deset godina rada Boba Dilana, poslije i ne toliko, ali nikako ne osporavam njegovo utemeljeno mjesto u pop kulturi. Ipak on je kantautor i nije mi poznato da se Nobel dodjeljuje kantautorima. Ovo kažem bez namjere da obezvređujem Dilana, ali to je kao kada bi recimo neku šahovsku nagradu dobio neko ko igra dame ili mice. Uticaj Dilana je toliko veliki da nijedna nagrada ne može da ga učini većim, a književnici uglavnom nisu u toj poziciji i njima Nobelova nagrada u tom smislu mnogo znači. Pa ni Andrić danas ne bi bio Andrić da nije dobio Nobelovu nagradu - rekao je književnik Vladimir Arsenijević.

- Izvrsna odluka Nobelovog komiteta. Bob Dilan je pjesnik koji ima šta da kaže. Plašio sam se da će dati nekom dosadnom američkom kampus piscu, poput Franzena, ili Pola Ostera, ili De Lila... Nadam se da je Orhan Pamuk dobio Nobela za sve dosadne službenike književnosti, tako da Murakami neka malo odahne i čita Čehova - rekao je pisac Dragan Velikić.

Izvor: Blic