latinica  ћирилица
14/10/2016 |  21:30 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Banjaluka: Gran pri predstavi "Priča o Ferdinandu"

Nakon sedam festivalskih dana, tokom kojih je nastupilo 12 pozorišta iz cijelog svijeta - večeras je u Banjaluci završen 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2016.
Završen 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2016 - Foto: RTRS
Završen 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2016Foto: RTRS

Gran pri za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava "Priča o Ferdinandu" Lutkarskog pozorišta Guliver iz Varšave. Manifestacija je svečano zatvorena nastupom Pozištanca Puž iz Beograda.

Žiri sa uglednim ruskim rediteljem Davidom Burmanom na čelu proglasio je predstavu "Priča o Ferdinandu" Lutkarskog pozorišta Guliver iz Varšave za najbolju, jer prema njihovom mišljenju sadrži sve elemente pozorišta za djecu. Pri tome je svaki segment predstave na izrazito visokom nivou.

- Poljski teatar Guliver iz Varšave izveo je fantastičnu predstavu u kojoj je publici sve bilo jasno i nije bilo potrebe za prevođenjem, rekao je David Burman, predsjednik žirija festivala

Žiri festivala dodijelio je pet ravnopravnih glumačkih nagrada. Nagrada za najbolje lutke i scenografiju pripala je Pavelu Hubički za rad na predstavi "Priča o Ferdinandu".

Reditelj ove predstave Rober Јaroš podijelio je nagradu za najbolju režiju sa bugarskim rediteljem Bonjom Lungovim koji je režirao predstavu Pozorišta lutaka Niš "More mašte". Ova predstava dobila je Specijalnu nagradu za kolektivnu igru.

Tokom ceremonije zatvaranja festivala direktoru Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predragu Bjeloševiću dodijeljena je nagrada "Safet Ćišić" za menadžment u kulturi od strane Centra za dramski odgoj Tmačart iz Mostara.