latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:50 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

"I referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH će doći na dnevni red"

Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu promovisalo je tri svoja izdanja na Sajmu knjiga, a učesnici promocije su ocijenili da će i referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH doći na dnevni red i da Srpska treba da iskoristi meku rusku moć u borbi za svoje pravo na referendum.
Beograd: Promocija izdanja Predstavništva Srpske - Foto: SRNA
Beograd: Promocija izdanja Predstavništva SrpskeFoto: SRNA

Promovisani su "Dejtonski sporazum za mir u BiH", te zbornici radova sa tematskih skupova "Sud i Tužilaštvo BiH u funkciji /de/stabilizacije Republike Srpske" i "Dejtonski sporazum, dvije decenije mira i pouke za svijet, Sud i Tužilaštvo", u kojima autori govore kako se odstupalo od Dejtona i kako su se politizovale institucije Suda i Tužilaštva BiH.

Analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je Republika Srpska privremeno odustala od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da će to sigurno doći na dnevni red.

Pavić je ocijenio da će Zapad nastaviti sa pritiscima da se odstupa od Dejtona, ali da je za Srpsku važno da se drži onoga šta je u njemu napisano i šta je potpisala, i da se uz podršku meke ruske moći treba boriti za demokratsko pravo na izjašnjavanje na referendumu i poštivanje potpisanih ugovora.

Analitičar Predrag Ćeranić ocijenio je da autori zbornika radova ukazuju na flagrantna kršenja Dejtona, te istakao da su institucije BiH, kao što su Obavještajno-bezbjednosna agencija i Agencija za istrage i zaštitu BiH "u funkciji urušavanja Dejtona i Republike Srpske i da je ministar bezbjednosti BiH /Dragan Mektić/ privatizovao Sipu".

Ćeranić je rekao da te sudske institucije i agencije za sprovođenje zakona na nivou BiH samo prizivaju novi budući referendum o njihovom radu, te podsjetio da već postoji odluka parlamenta Srpske koju samo treba sprovesti.

- Ovaj odnos prema Komisiji za sprovođenje referenduma, posebno prema predsjedniku Republike Srpske, jednostavno nas tjera da svoje pravo kao narod branimo onom najvišom vrijednošću u savremenoj demokratiji, a to je referendum - naglasio je Ćeranić.

On smatra da će položaj tih institucija i dalje biti kamen spoticanja u BiH, jer su one projektovane i instrumentalizovane kao poluge za razbijanje političkog bića Republike Srpske.

Ćeranić je rekao da je prema nalogu Tužilaštva, smijenjenom glavnom tužiocu Goranu Salihoviću juče oduzet računar i mobilni telefoni, kao i portparolu Tužilaštva BiH Borisu Grubešiću.

Glavni urednik Fonda strateške kulture Anja Filimonova rekla je da je referendum u Srpskoj prva faza delegitimizacije svih vlasti na nivou BiH, koje su ustanovljene mimo i suprotno Dejtonskom sporazumu, a rezultat tog procesa treba da bude vraćanje BiH izvornom uređenju realne unije.

- Zapadni predstavnici, Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, na svakom koraku podrivaju Dejton na štetu Srpske. Stiče se utisak da je zapadnim političarima i Sarajevu potrebno da uopšte ne postoji Republika Srpska, a bilo bi poželjno da na Balkanu ne bude ni srpskog naroda - navela je Filimonova.

Ona je ukazala da u BiH Arapi kupuju nekretnine, pa se već može govoriti o arabizaciji BiH, kao i da je Bakir Izetbegović dozvolio da divljaju vehabije, zbog čega je BiH potencijalno opasna tvorevina, dok je Republika Srpska stabilna.

- SAD, arapske zemlje i njihove obavještajne službe i diplomatski kor potrudiće se da konstanto izazivaju haos - smatra Filimonova.

Stručnjak za bezbjednosti DŽevad Galijašević ocijenio je da su Sud i Tužilaštvo BiH i nezakoniti Ustavni sud sredstva kojima se ruši teško uspostavljena unutrašnja granica u BiH, čime se cijela BiH daje na tacni islamističkom elementu, da bi Amerika i dalje mogla manipulisati islamistima.

Galijašević je rekao da je sve upereno protiv Republike Srpske s ciljem da se ona razori.

On je podsjetio da još niko iz Sarajeva nije reagovao na izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović koja se založila za promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je rekao da ona time ruši Dejtonski sprazum.

Galijašević je rekao da se opet došlo u situaciju da Srpska, njen parlament i predsjednik Milorad Dodik vode tešku borbu bez oružja, vojske, da očuvaju minimum prava za svoj narod.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović je, govoreći o izdavačkoj djelatnosti ovog predstanvištva, istakao da je ona rezultat rada ove institucije i skupova koje je organizovala povodom aktuelnih trenutaka u kojima se Srpska nalazila.

On je dodao da je, između ostalih, Predstvništvo izdalo i originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, poslije čega se više nije moglo čuti u medijima da originalne verzije tog sporazuma nema nigdje.

Izvor: SRNA