latinica  ћирилица
28/10/2016 |  18:34 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Kako Mehmedović pokušava da vrati princip "jedan čovjek - jedan glas"? (VIDEO)

Muslimanski nacionalisti ponovo zagovaraju ratne ideje o stvaranju islamske države. Najnovija je izjava poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića da će stranci ostati u Ustavnom sudu sve dok Bosna i Hercegovina ne postane građanska država po sistemu zagovaranom tokom rata - uređenje BiH po principu "Јedan čovjek - jedan glas".
Šemsudin Mehmedović - Foto: RTRS
Šemsudin MehmedovićFoto: RTRS

Ovakvim stavovima otkriveni su stvarni ciljevi SDA, poručuju srpski predstavnici vlasti. Kažu ideja "jedan čovjek- jedan glas" poražena je u ratu, a strane sudije će otići iz Ustavnog suda BiH kada bude donesen zakon o Ustavnom sudu, a ne kada bude stvorena zemlja po volji jednog naroda.

Reagujući na jasnu poruku predsjednika SNSD-a i HDZ-a Milorada Dodika i Dragana Čovića da će raditi na tome da strane sudije napuste Ustavni sud BiH - Šemsudin Mehmedović razotkrio je stvarnu politiku SDA. Na svom Fejsbuk profilu, poručuje da će strane sudije iz Ustavnog suda otići tek kada se u potpunosti vrati princip ustrojstva BiH kao građanske republike, po sistemu jedan čovjek - jedan glas. U video poruci Mehmedović poziva probosanske partije da se udruže, iako ne navodi ko su one, da sruše, kako kaže, začarani dvojac Dodik - Čović.

- Očito je da su se svi oni koji su neprijatelji i rušitelji ove zemlje se identifikovali sa ovim dvojcem Dodik-Čović - kaže Mehmedović.

"Umjesto što zagovara politiku jednoumlja - Mehmedović treba da napusti politiku i odgovara za počinjene ratne zločine u Tešnju, jer tamo su izvedena prva ritualna klanja Srba, među kojima su bila i djeca a on je bio komandir policije", poručio je za SRNU, stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Iako su ideje muslimanskih fundamentalista poražene u ratu - oni nikada nisu prestali da zagovaraju stvaranje islamske države od BiH upozoravaju srpski predstvanici u bh. vlasti.

- Oni su pokušali i dijelom uspjeli da kreiraju taj koncept "jedan čovjek-jedan glas" kroz popis. E sad imamo 50+1, sad smo mi islamska država, ostali idite iz BiH. Bojim se da će se na toj formuli raspadati BiH - kaže Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Momčilo Novaković kaže da će se BiH prije raspasti nego što će postati građanska zemlja po sitemu jedan čovjek - jedan glas.

A šta znači princip jedan čovjek jedan glas, najbolje se vidi u Sarajevu, koje je potpuno očišćeno od Srba, pa čak i Hrvata. Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba ističe da Srbe i Hrvate niko ništa ne pita, da su njihovi glasovi bačeni u kanalizaciju i da u svih deset opštinskih vijeća odlučuje 10 Bošnjaka načelnika i 10 Bošnjaka predsjedavajućih opštinskih vijeća.

- Pitam te gospodine Mehmedoviću jesu li zbog toga Bošnjaci u Sarajevu već politički fašisti i kriminalci zato što si rekao što ignorišete zakon nadležnosti, prava i pravdu. Јel` ti to kao Bošnjak na neviđeno optužuješ Srbe da će oni u budućnosti raditi ono što danas vi kao Bošnjaci radite - pita Šehovac.

Mržnja koja ne jenjava prema svemu što je srpsko sada dobija i zvanične okvire -poručuje potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Etnički čista federacija, osnivanje organizacija sličnih El fatahu, Hamasu -vehabijska- očigledno je da su stvarni ciljevi SDA.

- Sve što je rekao Mehmedović govori o tome da Republiku Srpsku treba da branimo pet puta jače, pet puta više i da sa mnogo više žara otkrivamo sve podvale i licimjerja i da razotkrivamo tu besmislenu mržnju iz Federacije - kaže Stevandić.

Poruka iz Srpske jasna - probosanska politika trebalo bi da dobije jasan odgovor sa srpske i hrvatske strane - a to je glasno NE konceptu unitarne BiH. Smatraju da ovakve ideje pokazuju da je BiH zemlja bez vizije, i sadašnje stanje je najopasnije za sve unutar nje.