latinica  ћирилица
30/04/2024 |  13:19 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Anđelković: Cvijanović će u Njujorku ukazati na kršenja Dejtona

Predsjednik Centra za mir i toleranciju Zoran Anđelković ocijenio je za Srnu da je večerašnje obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN veoma značajno jer će biti prilika da svjetsku javnost obavijesti o stvarnom stanju u BiH i ukaže na kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković smatra da je značajno i to što će Cvijanovićeva u obraćanju vido-linkom informisati Savjet bezbjednosti UN da je odluka šefa misije BiH pri UN Zlatka Lagumdžije o pripremi rezloucije u Srbrenici bila donesena mimo Predsjedništva BiH i bez njenog znanja što je kršenje Dejtonskog sporazuma.

- To je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje pozicije Srba - jednog od konstitutivnih naroda u BiH koji je ravnopravan sa druga dva i ima 32 odsto u ukupnoj strukturi stanovništva - izjavio je Anđelković.

Komentarišući zahtjev SAD da na večerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti o stanju u BiH govori i Kristijan Šmit, Anđelković je naveo da ne zna kako bi mogao da se obraća neko koga to tijelo UN nije ni imenovalo na bilo kakvu funkciju, ali se "ponaša kao autoritarni monarh".

- Punih 29 godina od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH /traje/ diktatorski režim predstavnika zemalja Kvinte. Ti njihovi predstavnici su ranije barem bili postavljani odlukom Savjeta bezbjednosti UN, a sada ni to. Zato imamo situaciju da Šmit crpi ovlašćenja, a za to nema nikakvog temelja - ukazao je Anđelković.

On smatra da je pomoć Rusije Republici Srpskoj i Srbiji na međunarodnom planu izuzetno značajna, bez obzira na to što pojedini kritičari sada iznose tezu da Banjaluka i Beograd od Moskve navodno nemaju ništa pošto će, kako kažu, Zapad progurati rezoluciju o Srebrenici u Generlanoj skuštini UN.

- Oni zaboravljaju da je Rusija 2018. godine zaustavila rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbjednosti kada je to pokrenula Velika Britanija. Rusi su tada podigli ruku i stavili veto na tu odluku. Zato su sada ovi sa Zapada tajno radili i zaobišli Savjet bezbejdnosti kako bi se to prebacilo u Generalnu skupštinu UN - naveo je Anđelković.

On je napomenuo da tek treba da se vidi kakva će biti ta navodna većina Zapada u Generalnoj skupštini UN, dodajući da je očigledno da je uzdrmana, jer je glasanje pomjereno i neće biti održano 2. maja, kako je bilo predviđeno.

- Predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić i njegov tim unijeli su ozbiljnu pometnju u računicama "svemogućih" zapadnih zemalja. Naravno, nem dileme i da je podrška Rusije kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN veoma bitna. Mi nemamo potrebe da izmišljamo toplu vodu i treba da prihvatimo oslonac onih koji hoće da nam pomognu, a to su svakako Rusija, Kina, Indija i druge zemlje slobodnog svijeta - naglasio je Anđelković.