latinica  ћирилица
03/12/2016 |  12:26 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Šekovići: Višegodišnji problem neiskorišćenih prirodnih resursa (VIDEO)

Donatorskim sredstvima Svjetske banke i Fonda solidarnsoti Republike Srpske sanira se milionska šteta na infrastrukturi opštine Šekovići.
Šekovići - Foto: RTRS
ŠekovićiFoto: RTRS

Asfaltirane su glavne saobraćajnice, uređeno korito Lovnice, a u toku je uređenje dijela korita Drinjače. U ovoj opštini, nakon formiranja nove vlasti, očekuju da će riješiti i višegodišnje probleme neiskorišćenih prirodnih resursa u privredne svrhe - prvenstveno šume i kamena.

Katastrofalne poplave i klizišta u Šekovićima prouzrokovale su milionsku štetu. Najviše štete pričinila je rječica Drinjača, za čije je uređenje Svjetska banka donirala oko pet miliona KM.

- Trenutno radimo na proširenju korita, na dubljenju i nivelisanju korita, ukupne dužine 200-300 metara uzvodno - kaže šef gradilišta Momčilo Ristić.

Uređeno je i korito rijeke Lovnice u dužini od 450 metara. Turistima su duhovno naslijeđe i prirodne ljepote ovog kraja uvijek bile primamljive, što je i za mještane jedan od razvojnih prioriteta.

Izdvajanjem iz ŠG "Birač" iz Vlasenice, koje im konstantno duguje, znatno bi se poboljšala finansijska slika Šekovića, tvrde u lokalnoj upravi.

- Mi imamo tri drvoprerađivačka preduzeća koja zapošljavaju 250 radnika i koja teško nabavljaju trupce, a odavde se izvozi drugima - kaže Slaviša Mrkajić, zamjenik načelnika opštine.

Drugi prirodni resurs po kojima su Šekovići bili poznati je kamen. Preduzeće "Novi mermer" uspijeva da održi proizvodnju i čeka privatizaciju.

- Imamo 20 zaposlenih radnika, plate su redovne i najviše radimo sa Crnom Gorom - ističe načelnik opštine Momir Ristić.

To su potencijali ove opštine kojima bi se uvećao budžet od trenutnih tri miliona KM. Nakon sanacija štete, imaju izgled da se i samostalno izbore za bolji standard oko 7.900 stanovnika.