latinica  ћирилица
06/12/2016 |  09:17 ⇒ 09:17 | Autor: RTRS

Nagrade Risojeviću i Žuriću

Nagradu "Kočićevo pero" za zimu 2016. dobio je Vule Žurić za knjigu "Republika Ćopić" u izdanju "Službenog glasnika", a prestižno priznanje "Kočićeva knjiga" za cjelokupno književno stvaralaštvo pripalo je Ranku Risojeviću.
Vule Žurić i Ranko Risojević - Foto: Novosti.rs
Vule Žurić i Ranko RisojevićFoto: Novosti.rs

Ovo je odlučio žiri Zadužbine "Petar Kočić" u sastavu Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Јergović i Mladen Vesković.

- Danas Ranko Risojević predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg kulturnog prostora. Kako sa svim ranijim knjigama, tako i sa novom, "Sestre i drugarice", on ne prestaje da iznenađuje našu književnost, očarava svoje čitaoce, po čemu je dugi niz godina prepoznatljiv na našoj književnoj sceni. I kad se obraća intelektualnoj eliti, i kada piše za djecu, jednako je interesantan, uvek nov i na svoj način originalan - ističe Nikola Vukolić.

Napominjući da je veoma počastvovan ovim priznanjem, Ranko Risojević, za "Novosti", kaže da se posebno obradovao što je u obrazloženju pomenut i njegov novi roman "Sestre i drugarice".

- Vratio sam se našim heroinama iz Drugog svjetskog rata, ali na kompleksan način. U prvom planu su Rada Vranješević i Vahida Maglajević, koje su poginule i s razlogom proglašene narodnim herojima. One su oličenje onih mladih skojevki koje su iskreno i sa punim srcem željele da se mijenjaju odnosi i da život bude dostojanstven. Naravno, bilo je i drugačijih, kakva je u mom romanu Јelena, koja završava u ustaškoj nadzornoj službi kao denuncijant svojih drugarica - rekao je Risojević.

Nagrade će biti uručene u petak 22. decembra u Vukovoj zadužbini.

- Ovo je još jedna prilika da se o stogodišnjici rođenja tvorca Nikoletina Bursaća i stogodišnjici smrti tvorca Davida Štrpca još jednom nađemo pred velikim književnim djelom krajiških divova koji su zauvek zadužili našu književnost i naš jezik. Posebnu emociju u meni izaziva činjenica da ću nagradu primiti tek nekoliko dana pred premijerno emitovanje dvodijelnog filma o poslednjim Kočićevim danima, koji je režirao Goran Marković i dok se na repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske nalazi moja drama na istu temu, a u režiji Nebojše Bradića - kaže Vule Žurić.

Izvor: Večernje novosti