latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:53 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Uručene nagrade "Izvor" za najljepšu pjesmu i priču o zavičaju

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović danas je u Udruženju književnika Srbije u Beogradu uručio književnu nagradu "Izvor" autorima najljepše pjesme i priče o zavičaju za 2016. godinu.
Beograd: Uručene nagrade "Izvor" - Foto: SRNA
Beograd: Uručene nagrade "Izvor"Foto: SRNA

Ovu nagradu, koju Predstavništvo i Fondacija "Radost" dodjeljuju po četvrti put autorima iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja, dobili su Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca za pjesmu "Protiče moja rijeka" i Dragana Mrđa iz Beograda za priču "Pletinja".

Direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da Predstavništvo u okviru svojih aktivnosti, koje su usmjerene ka očuvanju jezika i pisma, jačanju veza Srbije i Srpske i čuvanju veza sa zavičajem, organizuje po četvrti put ovaj literarni konkurs zajedno sa Fondacijom "Radost".

"Nekad je na jednom filozofsko-književnom skupu Dobrica Ćosić rekao:`zavičaj i majka ne duguju nam ništa, a mi njima dugujemo sve`, tako da mislimo da ovim literarnim konkursom u značajnoj mjeri doprinosimo jačanju i podsticanju veza sa zavičajem i promovisanjem i predstavljanjem zavičaja ovdje u Srbiji", rekao je Cicović.

Žiri su činili pripovjedač i književni kritičar Gordana Vlahović - predsjednik žirija, te članovi - srpski pjesnik iz Praga Јelena Ćirić i pjesnik sa Kosova i Metohije Miodrag Miki Јovanović.

Vlahovićeva je rekla da je odziv na konkurs bio veliki, što pokazuje da je čovjek, htio on ili ne htio, vezan za zavičaj i nosi ga u sebi, pri čemu zavičaj za svakoga predstavlja nešto drugo, jer neko nalazi zavičaj u svom jeziku, neko u svojim sjećanjima, a neko u "snovnim priviđenjima".

"Različit je odnos čoveka prema zavičaju, ali ne može od njega da pobegne, ne može da pokida niti koliko god želeo. Razlog velikom odzivu je i to što su mnogi ljudi svoj zavičaj, osim u snovima i sećanjima, izgubili i u nemogućnosti da se vrate i da osete dah svog zavičaja", rekla je Vlahovićeva.

Od 169 pjesama pristiglih na konkurs u najuži izbor za nagradu ušli su i "Izbjeglički san" Veselina P. DŽeletovića, "Zemljo moja" Marice Vidić, "Veče nad Pomoravljem" Svetlane Matić, "Kućni prag - crkva" Kaje Pančić Milenković i "Vodenica" Slobodana M. Čurovića.

Kada je riječ o pričama, u najuži izbor od 72 pristigle, ušle su i "Šta će jadan, nije on kriv" Dobroslava Petričevića, "Kapija izjedena rđom" Živojina Ivkovića, "Svadba" Boška Lomovića, "Čuvari stare planine" Dušice Milanović Marike i "Ima nešto" Dobrašina Јelića.

Nagrađene, kao i izabrane pjesme i priče sa konkursa, biće objavljene 7. januara u šestom broju književnog časopisa "Žrnov".

Izvor: SRNA