latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:54 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

U EU svim gradovima besplatan Wi-Fi

Države članice Evropske unije već su dale podršku inicijativi nazvanoj WiFi4EU, koja podrazumijeva besplatan pristup tim mrežama u gradovima i selima.
Wi-Fi (Foto: sptimes.ru) -
Wi-Fi (Foto: sptimes.ru)

Podrška inicijativi uslijedila je nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker predstavio plan kojim bi se tijelima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama.

Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga planira se do ljeta 2017. godine, a lokalne vlasti u EU moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudile visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodjeljivati prema redosljedu prijave, pa bi načelnici opština i gradonačelnici trebali da budu spremni da reagovanje čim proces prijava bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosiće lokalne vlasti.

Tijela lokalne javne vlasti koja žele da ponude ovu vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će da se prijave za finansiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za period od 2017. do 2019. određeno je 120 miliona evra. Komisija procjenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.

Izvor: Agencije