latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:04 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Nastavak projekta "Crno vrelo"- voda za 30.000 potrošača Prijedora i Banjaluke (VIDEO)

Gradonačelnici Prijedora i Banjaluke dogovorili su nastavak izgradnje primarne vodovodne mreže "Crno vrelo".
Crno Vrelo - Foto: RTRS
Crno VreloFoto: RTRS

Riječ je o nastavku višemilionskog, kapitalnog projekta, čija je realizacija obustavljena prije četiri godine, zbog nedostatka novca.

Za ove namjene Vlada Republike Srpske iz programa kapitalnih investicija obezbijediće oko tri i po miliona maraka. Realizacijom ovog projekta oko deset hiljada građana Banjaluke i Prijedora dobiće vodu. 

Ova vijest obradovala je i mještane prijedorskog sela Petrov Gaj. Kažu, bunari presušuju, a ima i onih u kojima je voda neispravna za piće.

- Nosili smo vodu na analizu i ispostavilo se da nije ispravna Baba kaže - samo da ne umrem , da dočekam da mi voda dođe pred kuću, da ne moram ići pred tuđu kuću, emotivno nam priča Gordana Šika iz sela Petrov Gaj.

I njen komšija, Mile Hrvaćanin, kaže da bi im to puno značilo jer bi dobili čistu vodu, što je najvažnije.

Iz programa kapitalnih investicija Vlada Srpske za ove namjene za Grad Banjaluku obezbijedila je oko dva milina maraka, a za grad Prijedor više od 1.300.000 maraka. S novog izvorišta "Crno vrelo" Banjaluka će se snabdijevati 60 odsto, a grad Prijedor 40 odsto.

- Grad Prijedor nešto prednjači u dijelu sekundarne mreže koja je već završena na području sela oko Omarske koja će biti snabdjevena vodom. Dok završimo ovaj dio zajedničkog projekta koji je u nastavku,n aša sela će dobiti vodu, ističe gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

- Na nedavnom sastanku koji smo imali sa predsjednicom Vlade i delegacijom Vlade RS obećano je da će ova sredstva biti doznačena još u toku ove godine, što će nam omogućiti, da , kada ta sredstva budu operativna, bude deblokiran ovaj projekat, konkretan je gradonačelnik Banjaluke, Igora Radojičić.

Grad Banjaluka trebalo bi da nastavi i izgradnju sekundarne i tercijarne vodovodne mreže.