latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:13 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Gradiška: Radionica za obuku inženjera poljoprivrede (VIDEO)

Sticanjem statusa kandidata za članstvo u Evorpskoj uniji poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini biće dostupna sredstva iz pretprisutupnih fondova IPARD za ruralni razvoj.
Poljoprivreda, savjetovanje - Foto: RTRS
Poljoprivreda, savjetovanjeFoto: RTRS

Da bi se ispunile komplikovane procedura za pomenuta sredstva potrebni su licencirani agronomi za pisanje kvalitetnih programa. Prvo u nizu savjetovanja za sticanje licence organizovano je u Gradišci.

Komora inženjera poljoprivrede Republike Srpske svoje članove upoznaje s primjerima kolega iz susjedne Hrvatske koji su u praksi posredstvom programa konkurisali za znatna pretpristupna sredstva.

- Vi za svaku investiciju, od traktora pa do neke farme, nasada jabuka ili nasada nekog drugog voća i povrća, staklenika ili plastenika, možete dobiti 50 do 60 procenata bespovratnih sredstava od vrijednosti vaše investicije, istakao je Kristijan Mavrek, direktor Konsultanske agencije "Kaja konsalting" Čakovec.

Da bi ostvarili pravo na bespovratna sredstva preduzeća i poljoprivredna gazdinstva moraće da sačine kvalitetan plan sa svim potrebnim dozvolama i uvjerenjima.

Iskustva iz Hrvatske pokazuju da ove procedure najbolje mogu sprovesti licencirani agronomi.

- Oni traba da imaju potrebna znanja i dovoljno iskustva. Treba da znaju da zadovolje sve kompikovane procedure koje je potrebno zadovoljiti da bi se dobila ova sredstva, pojasnio je Јasenko Nedinić, predsjednik Komore inženjera poljoprivrede Republike Srpske.

Dok agronomi stiču znanja kako napisati kvalitetan program za sredstva iz pretpristupnih fondova, resorno ministarstvo je već stvorilo zakonsku regulativu i institucionalni okvir.


- Ministarstvo poljoprivrede već je uradilo IPARD strukturu tj. Strategiju razvoja poljoprivrede Republike Srpske i u svom sastavu je uspostavilo Agenciju za agrarna plaćanja, kaže Dragan Malinović, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

Poslije Gradiške radionice za obuku inženjera poljoprivrede biće organizovane i u Bijeljini i Palama.