latinica  ћирилица
06/12/2016 |  17:43 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej posjetio manastir Vatoped na Svetoj Gori

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetio je manastir Vatoped na Svetoj Gori, koji ima veliki značaj za istoriju srpske crkve i naroda i gdje je Sveti Sava bio kaluđer.
Patrijarh Irinej - Foto: TANЈUG
Patrijarh IrinejFoto: TANЈUG

Patrijarh Irinej, koji boravi u posjeti Svetoj Gori, poručio je da je obaveza svih Srba da pohode taj manastir, jer je Sveti Sava tu naučio da jedino kroz svetost može da se izgradi crkva i država, javila je crkvena televizija "Hram".

"Mi smo kao narod naslednici i učenici Svetog Save, a on je bio kaluđer i duhovno čedo ovog manastira. Naša istorija, kultura i naš narod bili bi mnogo siromašniji bez Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i bez razumevanja da u svakodnevnom životu treba da verujemo u Boga i svoj narod", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je manastir Vatoped posjetio sa Njegovim preosveštenstvom episkopom šumadijskim Јovanom i igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem.

U manastiru Vatopedu Sveti Sava se posvetio monaškom životu.

Taj period njegovog života značajno je uticao u formiranju njegove ličnosti i tu je pronašao uzore na osnovu kojih će organizovati manastirski i crkveni život u Srbiji.

Sveti Sava i Sveti Simeon su se poslije više godina ponovo sreli 2. novembra 1197. godine u manastiru Vatoped, gdje im se javila ideja za osnivanjem srpskog manastira na Svetoj Gori - manastira Hilandar.

Izvor: SRNA