latinica  ћирилица
06/12/2016 |  18:04 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Šamac: Završen Filmski karavan "Put filma"

S ciljem decentralizacije kulture i razvoja filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, danas je u Šamcu završen projekat Filmski karavan "Put filma" sa filmskom školom "Prvog kadra".
Prvi kadar "Put filma" - Foto: SRNA
Prvi kadar "Put filma"Foto: SRNA

Projekat je realizivala Produkcija "Prvi kadar" u saradnji sa šamačkom Turističkom organizacijom, Osnovnom školom "Dositej Obradović" i Srednjom školom "Nikola Tesla" iz Šamca.

"Projekat je do sada realizovan u pet opština istočnog dijela Republike Srpske - Bratunac, Milići, Sokolac, Rogatica i Trnovo. U saradnji sa kulturnim centrima i osnovnim i srednjim školama u ovim opštinama realizovano je 16 programa, a filmske projekcije posjetilo je oko 1.300 učenika osnovnih i srednjih škola, te radionicama prisustvovalo 250 polaznika", izjavila je Srni koordinator ovog projekta Aleksandra Mitrić Štifanić, filmski i tv režiser.

Prema njenim riječima, filmska škola "Prvog kadra" predstavlja polaznu tačku u edukaciji najmlađih iz oblasti filmske umjetnosti, prije svega animiranog i dokumentarnog filma.

Putem predavanja, projekcije dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova, radionice i interaktivnog učešća, polaznici su imali priliku da steknu osnovna znanja iz oblasti animiranog i umjetničkog dokumentarnog filma i dobiju uputstva kako da samostalno naprave dokumentarni film o temi "/I/ to je moj grad".

"Naš istaknuti dokumentarista i predavač iz oblasti umjetničkog dokumentarnog filma profesor Dragan Elčić prenio je svoje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji dokumentarnog filma, ali i teorijski predstavio dokumentarni film od njegovih početaka do danas, bazirajući se na umjetničkom dokumentarcu", navela je Štifanićeva.

Ona prenosi Elčićevu poruku da je za njega filmski karavan mala misija filma koja se pokazala kao dobar koncept čiju bi realizaciju trebalo nastaviti u cijeloj Republici Srpskoj, pa i šire, jer je karavan ostvario izvanredne rezultate, zainteresovao djecu i za formu animiranog i dokumentarnog filma, što su pokazale pune sale i prisustvo velikog broja polaznika u ovim opštinama.

"Nakon realizacije ovog projekta, kada je riječ o položaju kulture i umjetnosti u ovim opštinama, smatramo da je neophodno da lokalna vlast i ustanove koje se bave kulturom na lokalnom nivou, ali i resorna ministarstva, preuzmu odgovornost i pokrenu kulturna dešavanja da bi se mladima ponudili raznovrsni sadržaji kakvi se nude u većim centrima. Ne smijemo dozvoliti da se kod mladih ugasi potreba za kulturom, jer je ona veoma značajna u vrijeme njihovog odrastanja i adolescencije", upozorila je Štifanićeva.

Ona smatra da i obrazovni sistem takođe treba da se uključi, naročito ustanove srednjeg i visokog obrazovanja, edukujući mlade o umjetnosti i podstičući ih, ne samo na doživljaj umjetnosti, nego i na umjetničko stvaralaštvo.

"Istražujući kulturni život mladih u istočnom dijelu Republike Srpske i pojedinim opštinama zapadnog dijela, zaključili smo da je neophodno da se manifestacije kulture i programi usmjere na opštine u kojima se bioskopski život odvija periodično ili ga uopšte i nema", istakla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, sa idejom da se ukaže na neophodnost decentralizacije kulture, prije svega u istočnom dijelu Republike Srpske, filmski karavan "Put filma" sa radionicom filmska škola "Prvog kadra" podstakao je mlade na kreativnost i drugačiji doživljaj stvarnosti, viđen očima budućih mladih umjetnika i omogućio im da vide značajna svjetska i domaća ostvarenja animiranog i dokumentarnog film.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od dijela prihoda od igara na sreću.

Izvor: SRNA