latinica  ћирилица
06/12/2016 |  20:09 ⇒ 07/12/2016 | 13:26 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Otvoren festival malih scena i monodrame (VIDEO)

Predstavom "Istina ne boli" autorke Јelene Kojović Tepić koju su izveli glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke u režiji Igora Tešića, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano otvoren 21. međunarodni festival malih scena i monodrame.
Festival malih scena i monodrame - Foto: RTRS
Festival malih scena i monodrameFoto: RTRS

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i inforimisanja Srbije i Grad Istočno Sarajevo.

Ratna i poratna drama porodice i društva "Istina ne boli" kao da je pronašla festival i lokaciju kojoj najviše pripada. Gdje bi i šta bi ljudi bili da se nije desio rat- pitanje koje se provlači kroz predstavu, ostavilo je snažan utisak na publiku u kojoj gotovo da nema neko ko se nije pomjerio sa svog predratnog kućnog praga. Glumac Goran Јokić kaže da je ovo priča o poslijeratnoj sudbini jednog Sarajlije.

Već na otvaranju festivala organizatori su obezbijedili i bogate prateće sadržaje. Kustos muzeja u Šapcu Branislav Stanković predstavio je publici izložbu fotografija šabačkog pozorišta.

Direktor festivala Mladen Јanković najavio je nagrade u četiri kategorije.

U četiri takmičarska dana publika u Istočnom Sarajevu vidjeće predstave glumaca i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine.