latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:37 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Konstituisana SO i izvršna vlast (VIDEO)

U Pelagićevu je konstituisana skupština opštine. Od 15 odbornika većinu će činiti: SNSD, SP, DNS i HDZ, dok će u opoziciji biti odbornici SDS-a, PDP-a, NDP-a i HDZ 1990. Treći mandat načelnika Opštine zaredom, pripao je Simi Stakiću iz SP.
Pelagićevo - Foto: RTRS
PelagićevoFoto: RTRS

Novi presdjednik Skupšptine 23-trogodišnji Slavko Tešić iz SNSD-a, kaže da će skupštinska većina stimulativnim mjerama pokušati spriječiti daljnji odlazak mladih iz ove nerazvijene poljoprivredne sredine.

- Moraćemo da rješavamo pitanje mladih ljudi i da se borimo protiv odlaska mladih u druge susjedne opštine, pa čak i van granica Republike Srpske - kaže Tešić.

U HDZ-u će nastojati da budu konstruktivni u vladajućoj većini. Kažu da ne očekuju do kraja mandata loše odnose u većinskoj grupi odbornika.

- Nadamo se da neće biti problema, ovo su ozbiljne stranke i ulažemo maksimalne napore da to i dokažemo - ističe Nikola Bošnjak, zamjenik načelnika (HDZ).

Načelnik i osam odbornika već će se sutra u Banjaluci sastati sa resornim ministrom u Vladi Republike Srpske, sa kojim bi dogovorili rješavanje pitanja koeficijenta za PDV, jer je svaki četvrti građanin Pelagićeva i Donjeg Žabara prijavljen u Brčkom, pa su indirektni porezi zbog toga umanjeni.

- Smatram da je bitno za Opštinu da se to sagleda i da se odluka o sticanju uslova o koeficijentima od indirektnih poreza prihvati od 1.1.2017. godine - kaže načelnik Simo Stakić.

Najkasnije za pet dana, biće održana i prva radna sjednica opštinske skupštine na kojoj će odbornici raspravljati o prijedlogu budžeta za narednu godinu.