latinica  ћирилица
07/12/2016 |  18:30 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Mektić nastavio verbalni rat sa Hrvatskom (VIDEO)

Bh. ministar Dragan Mektić nastavio je verbalni rat sa Hrvatskom.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Reagujući na izjavu Kolinde Grabar Kitarović o hiljadu povratnika sa ratišta u Iraku i Siriji, tvrdi da je iz BiH trenutno 115 boraca u redovima tzv. Islamske države

Mektić je optužio Hrvatsku da se sveti zbog hapšenja bivših pripadnika HVO u Orašju. I bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, smatra da je Grabar Kitarovićeva preuveličala broj povratnika sa ratišta.

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević kaže da su podaci koje iznosi Mektić netačni. Tvrdi da više od 450 boraca iz BiH ratuje u redovima Islamske države, a da ih se vratilo najmanje 150.

I Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH izrazio je danas zabrinutost zbog širenja radikalizma i ekstremizma u BiH, ne precizirajući konkretno o kavim prijetnjama je riječ. 

U Sarajevu se ne stišava bura nakon što su hrvatski mediji i zvaničnici upozorili da je BiH centar islamskog ekstremizma. Hrvatska predsjednica ponovo je danas upozorila da vraćanje boraca tzv. Islamske države u BiH predstavlja preozbiljnu temu za bezbjednost Hrvatske i BiH, jer je, kaže, dovoljna jedna osoba da napravi problem.

- Moramo se suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko hiljada već, a ne može se zanemariti ni uticaj nekih drugih država - rekla je Kitarovićeva.

Draganu Mektiću nije trebalo dugo da reaguje i to na ivici diplomatskog skandala poručivši da ne želi u Evropsku uniju, ako je predstavlja ovakva Hrvatska. Tvrdi da je trenutno 115 boraca iz BiH u redovima zločinačke Islamske države, a ne hiljadu. Po istoj matrici kao Mektić i Bakir Izetbegović negirao je tvrdnje hrvatske predsjednice o broju islamista-povratnika sa ratišta.

- Evo da vam iznesem podatke , 115 boraca iz BiH je trenutno na ratištu, 45 se vratilo i 66 je poginulo - tvrdi Mektić.

Galijašević tvrdi da su podaci koje je Mektić iznio potpuno netačni.

- Na sirijskom i iračkom ratištu ratuje preko 400 boraca iz BiH i nije ih se vratilo 50 već 150. Dakle ovdje postoje terorostičke organizacije, radikalna vehabijska ideologija koja mijenja društvo i koja ima podršku Bakira Izetbegovića i SDA - navodi Galijašević.

Mektić, svjestan da je jučerašnjim istupom dao za pravo onima koji tvrde da ignoriše prijetnje od vehabijsko-selefijske ideologije, danas ublažava stav, ali izjave hrvatske predsjednice stavlja u drugi kontekst.

- Problem ekstremizma postoji u cijelom regionu, pa i u BiH. Hrvatskoj jednostavno treba konflikt pa je nakon Srbije na red došla BiH. Ovo je zbog Orašja - kaže Mektić.

- Izjava predsjednice Hrvatske se odnosila na uvezani radikalizam iz radikalne islamske provinicijence povezane s vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da se stotine dragovoljaca iz BiH nalazi na ratištima Sirije i Iraka - navodi Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike hrvatske u hrvatskom Saboru.

Dokumenti koji su poslužili novinaru "Večernjeg lista" da objavi tekst koji je izazvao reagovanje Dragana Mektića dostupni su na sajtu, mada nije prikazan broj protokola i pečat SIPA jer bi, kako je za RTRS rekao Hasan Haidar Diab, otkrio svoj izvor u toj agenciji.