latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:45 | Autor: RTRS

Uprava tvrdi: Kolarac se ne zatvara

Direktorica Kolarčeve zadužbine Јasna Dimitrijević rekla je da se ta institucija ne zatvara i da nije pred gašenjem.
Kolarčeva zadužbina (foto:Wikipedia) -
Kolarčeva zadužbina (foto:Wikipedia)

On je podsjetila je da Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca traje više od 135 godina, a njena Velika dvorana u 2017. proslavlja 85 godina.

- Postoje razna vremena u finansiranju kulture, ali se Kolarac uprkos različitim izazovima nikada nije ugasio, niti zatvorio za javnost, pa za to nema razloga ni danas. Nije tačno da imamo neizmirena dugovanja i vjerujem da ne treba uznemiravati našu publiku koja je kupila karte za koncerte do kraja ove sezone. Oko 30 posto koncerata se rasproda u septembru za cijelu godinu unapred - kazala je Dimitrijevićeva.

Primijetila je da su problemi, koje imaju sa infrastrukturom i unapređenjem opreme, identični problemima koje imaju i sve ostale instucije. Prema njenim riječima, Kolarac je prije pet godina imao 1,5 miliona dinara mjesečno kao redovne dotacije, ali je zakonom o zadužbinama ta mogućnost ukinuta.

- Nama bi značilo i bili bismo još bolji da imamo ta sredstva, ali daleko od toga da imamo minus u poslovanju. Bliži nam se jubilej 85 godina Velike dvorane Kolarčeve zadužbine i srećna sam što će velika zvijezda klasične muzike violinista Nemanja Radulović koncertima 4. i 7. februara uveličati proslavu te godišnjice. Koncerti su rasprodati za jedno prijepodne - kazala je Dimitrijevićeva.

Njene izjave stižu samo dan nakon što je urednica muzičkog programa Mirjana Lazarević rekla da su uslovi u kojima opstaje zadužbina "nemogući" i da "Kolarac" nije zatvorio vrata samo zbog entuzijazma zaposlenih.

Izvor: Tanjug